top of page

Perttu Pölönen haastaa kuulijansa ja varoittaa onnistumasta väärissä asioissa


Muotokuvassa puhuja ja tietokirjailija Perttu Pölönen. Katso filmi sivun alalaidasta.

Puhuja ja tietokirjailija Perttu Pölönen, 26, nostaa pienen koiranpentunsa Fionan hellästi syliinsä. Pentu tärisee, sillä se ei ole vielä tottunut kylmään talvi-ilmaan. Kotiin on onneksi lyhyt matka.

”Fiona ei ole koronakoira, vaan koiran ottamista oli mietitty pidempään. Nyt kun olen kotona enemmän, on ihanaa, että on joku, jonka kanssa voi peuhata ja leikkiä”, Pölönen hymyilee.

Perttu Pölönen on koulutukseltaan säveltäjä ja ”sydämeltään yrittäjä”. Hän nauttii siitä, että saa tehdä vaihtelevia töitä: puhua tilaisuuksissa, kirjoittaa kolumneja ja tietokirjoja sekä osallistua video- tai podcast-tuotantoihin. Ilokseen Pölönen on pystynyt keikkailemaan poikkeusaikoinakin. Nyt lavat ovat vain vaihtuneet etäyhteyksiin.

Pölöstä kutsutaan julkisuudessa usein tittelillä, jota hän ei alun perin valinnut itse mutta joka sopii hänelle.

”Minua alettiin kutsua futuristiksi, koska teen paljon puhekeikkaa tulevaisuudesta. Yleisesti minua kiinnostaa tulevaisuus ja se, mihin maailma on menossa.”

Perttu Pölönen.

Puhuja ja tietokirjailija Perttu Pölönen toivoo näkevänsä seuraavaksi inhimillisen vallankumouksen. Kuva: Petri Rajamäki/Fabula Productions.


Pölönen on hakenut tulevaisuutta koskeviin näkemyksiinsä vauhtia Piilaaksosta asti. Hänet kutsuttiin takavuosina sinne kansainväliseen älykköjen ryhmään tutustumaan tulevaisuuden teknologioihin.

Yleisön keskusteluttaminen ja oivalluttaminen on innostavaa työtä.

”Kun olen saanut näin uskomattoman mahdollisuuden, että minulla on yleisö, joka kuuntelee, haluan tuoda esille teemoja, jotka ansaitsevat tulla esille. Kysyä kysymyksiä, jotka pitää kysyä. Toivottavasti voin omalla panoksellani tehdä maailmasta vähän inhimillisemmän kaiken tämän teknologisen ja nopean kehityksen vastapainoksi.”


Pahinta on onnistua väärissä asioissa

Perttu Pölönen toivoo näkevänsä seuraavaksi inhimillisen vallankumouksen.

”Mitä digitaalisempia ja teknologisempia meistä tulee, sitä empaattisempia, myötätuntoisempia ja inhimillisempiä meistä pitää myös tulla.”

Pölönen haastaa miettimään, onnistummeko oikeissa asioissa. Hänen mukaansa kehitämme helposti vain asioita, joita pystymme mittaamaan. Inhimillisiä arvoja, kuten esimerkiksi myötätuntoa, uteliaisuutta ja rohkeutta, on vaikeampi muuttaa numeroiksi. Näitä taitoja Pölönen yrittää kehittää itsessään.

”Jos onnistumme väärissä asioissa, voi näyttää siltä, että meillä menee hyvin. Mutta jonakin päivänä huomaamme, että sillä ei ollut mitään väliä, koska emme keskittyneet siihen, mikä oli oikeasti tärkeää.”

Pölösen mielestä pahinta ei ole se, että epäonnistuu jossakin tärkeässä asiassa. Pahempaa on onnistua väärissä asioissa.

Pölönen peräänkuuluttaa sitä, että osaisimme nähdä asioiden arvon paremmin emmekä tuijottaisi vain hintaa. Hän kehottaa kysymään, paljonko menetimme, kun emme tehneet jotakin. Mikä oli sen arvo, kun katsoimme sivusta?

”Jos ostimme viiden euron t-paitoja, paljonko joku menetti, kun emme toimineet vastuullisesti?” Pölönen konkretisoi.

Koira.

Fiona on tuonut Perttu Pölösen elämään leikkisyyttä ja säännölliset aamu- ja iltalenkit. Kuva: Petri Rajamäki/Fabula Productions.

Perttu Pölösen mukaan ihmisen on turha yrittää päihittää tekoälyä ja koneita tehtävissä, jotka vaativat analyyttisyyttä ja tehokkuutta. Binaarijärjestelmää on mahdoton voittaa.

Sen sijaan hän uskoo, että ihmiset ovat vahvoilla tulkintaa edellyttävissä tehtävissä. Osaamme antaa asioille merkityksen.

Koneet eivät pysty myöskään visiointiin. Siihen taitoon Pölönen panostaisi.

”Tulevaisuuden kannalta visiointi ja unelmointi on tärkeää. Voimme korjata kurssia. On hyvä pysähtyä miettimään, millaisen tulevaisuuden haluamme rakentaa ja mikä on arvokasta.”

Omaa tulevaisuuttaan Pölönen ei lukitse ennalta. Hän uskoo jatkavansa niiden asioiden parissa, joista nauttii nytkin, mutta pyrkii uudistamaan tekemistään koko ajan.

”Yritän olla määrittelemättä liikaa, mitä tulen tekemään. Voi olla, ettei tehtävää ole vielä edes olemassa. Kun uusi asia tulee, olen valmis hyppäämään tuntemattomaan.”Teksti: Noora Hellman Kirjoittaja on FabulaMedian vastaava tuottaja.


Muotokuvassa Perttu PölönenKäsikirjoitus: Noora Hellman ja Petri Rajamäki

Ohjaus: Petri Rajamäki

Kuvaus: Petri Rajamäki

Editointi: Jukka Leikola

bottom of page