top of page

Ville Mäkipellolla on yli satatuhatta seuraajaa – ”Sain kommentteja, että videostani oli apua”Suosittu tietotubettaja Ville Mäkipelto kertoo, kuinka tubettaminen sai alkunsa sekä kantaa huolta nuorista, jotka kohtaavat netissä vihapuhetta.

Sivun alalaidasta aukeavassa muotokuvafilmissä Mäkipelto avaa lisää ajatuksiaan ihmismielestä ja luontosuhteestaan.


”Morjens kaikki, tässä Ville.”

Tervehdys on tuttu yli 100 000 ihmiselle, jotka seuraavat tubettaja Ville Mäkipellon kanavaa YouTubessa. Kanavan videoita oli katsottu maaliskuussa yhteensä jo yli 24 miljoonaa kertaa.


Tubettaja uskoo, että yksi syy suosioon on siinä, että hän on tuottanut videoita säännöllisesti ja pitkäjänteisesti. Ihmiset tietävät odottaa Mäkipellon videoita.

Tärkein syy on tietysti videoiden sisällössä. Mäkipelto tekee tietovideoita usein viihteellisellä otteella – genrellä, joka kiinnostaa. Tämänkaltaisia videoita ei ole toistaiseksi suomen kielellä liikaa. Englannin kielellä vastaavia on jonkin verran.


Mäkipellon videoiden otsikoita ovat olleet esimerkiksi ”50 ihmeellistä faktaa maailmasta”, ”10 maailman arvokkainta esinettä”, ”10 Suomen vaarallisinta kaupunginosaa” ja ”10 oudointa tapaa rikastua”.


”Kun pystyy tarjoamaan kiinnostavaa sisältöä, niin YouTubesta löytyy kyllä yleisöä”, Mäkipelto sanoo.


Ville Mäkipelto on saanut paljon seuraajia, koska hän tuottaa säännöllisesti videoita ihmisiä kiinnostavista aiheista. Kuva: Fabula ProductionsUusien näkökulmien ja ikkunoiden avaaminen on Mäkipellosta innostavaa. Välillä aiheet ovat kepeämpiä, välillä vakavampia.


Videon idea saattaa lähteä syntymään esimerkiksi jonkin kiinnostavan kirjan, uutisen, dokumentin tai podcastin pohjalta. Mäkipelto haluaa kertoa videoissaan asioista, jotka kiinnostavat häntä itseään ja joista katsojat eivät ole ennen kuulleet.


”Kun mieleeni tulee idea, kirjoitan sen ylös. Kännykässäni on niin paljon ideoita, että voisin tehdä niistä varmaan eläkkeelle asti juttuja”, 32-vuotias Mäkipelto naurahtaa.Aluksi tubettaminen oli harrastus

Tietokoneet, videoiden tekeminen ja editointi kiinnostivat Ville Mäkipeltoa jo lapsena. Tubettamisen hän aloitti vuonna 2014 samaan aikaan kuin ryhtyi tekemään väitöskirjaa.


Aluksi kyse oli harrastuksesta, joka toi mukavaa vastapainoa yksinäiselle tieteelliselle puurtamiselle.


Mäkipelto oli seurannut muutaman tubettajan kanavaa. Tuntui kiehtovalta, että jokainen saattoi tubettaa omalla persoonallaan.


”Innostuin, että voisin kokeilla itsekin. Lähdin pienellä suunnittelulla tekemään videoita ja jäin koukkuun.”


Sittemmin Mäkipelto on valmistunut teologian tohtoriksi sekä suorittanut psykologian maisteriopintoja. Nykyisin hän on yrittäjä, ja tubettaminen on muuttunut päätyöksi.


”Joku varmaan nauraa, että tyyppi väitteli tohtoriksi ja rupesi tubettajaksi, mutta taustastani on oikeasti hyötyä. Olen tehnyt erilaisia töitä niin opettajana kuin tutkijanakin, ja tubettajana pääsen käyttämään tutkintoani kaikista monipuolisimmin.”


Ville Mäkipelto hakee voimia arkeen luonnosta. Sivun alalaidasta löytyvässä muotokuvafilmissä Mäkipelto kertoo lisää luontosuhteestaan. Kuva: Fabula Productions


Tärkeimpänä oppina tiedemaailmasta Mäkipelto pitää lähdekriittisyyttä. Hän käyttää runsaasti aikaa tiedon etsimiseen ja varmistaa tietojen paikkansapitävyyden useasta eri lähteestä. Sen jälkeen hän käsikirjoittaa videon. Kuvaaminen käy melko nopeasti, mutta editointivaihe vie taas aikaa.


Video ei ole valmis, ennen kuin Mäkipelto on lisännyt siihen sopivan kuvituksen ja äänimaailman. Tubettajat tekevät perinteisesti kaiken itse, eikä heillä yleensä ole erikseen kuvaajaa tai editoijaa.Netissäkin jokaisen pitää saada olla turvassa

Vaikka Ville Mäkipellon videoita kiitellään, hän tietää, millaista on saada ilkeitä kommentteja YouTubessa.


”Mitä enemmän on näkyvyyttä, sitä enemmän tulee myös persoonaan meneviä kommentteja.”


Mäkipellolla ei ole mitään sitä vastaan, että joku on hänen kanssaan eri mieltä. Hän jopa rohkaisee ihmisiä kriittisyyteen. Vihapuhe ei kuitenkaan ole hyväksyttävää. Mäkipelto kantaa huolta etenkin nuorista tubettajista, joihin ilkeät kommentit voivat osua erityisen pahasti.


Tänä vuonna Mäkipelto on mukana Ensi- ja turvakotien liiton ”Jokainen on turvassa” -kampanjassa. Hän kertoo YouTubeen myöhemmin keväällä ladattavassa kampanjavideossa, millaisia vihakommentteja on itse saanut.


”En ole ennen kertonut vihakommenteista. Herättelen keskustelua, miksi ihmiset kiusaavat netissä ja mitä sille voisi tehdä.”


Ville Mäkipelto haluaa herätellä keskustelua, miksi ihmiset kiusaavat netissä. Kuva: Fabula Productions


Digitaalista maailmaa ei voi Mäkipellon mielestä pitää yksistään hyvänä tai pahana. Toisille YouTube tai jokin muu somekanava saattaa olla ainoa paikka, jossa he voivat keskustella vaikkapa vaikeista kotioloistaan ja kokea yhteisöllisyyttä.


Yhteisöllisyyttä syntyy esimerkiksi, kun ihmiset keskustelevat videon kommenttikentässä. Mahdollisuuksien mukaan Mäkipelto osallistuu itsekin keskusteluihin.


Sitten on se toinen puoli, josta hän on aidosti huolissaan.


”Jos jollakulla on turvaton tilanne ja hän kohtaa vielä netissäkin turvattomuutta, se voi pahentaa tilannetta. On tärkeää puhua siitä, että ihmiset saavat olla turvassa myös netissä.”Katsojat samaistuivat vanhempien avioerosta kertovaan videoon


Ville Mäkipelto on avannut arkoja aiheita videoissaan aiemminkin. Viime vuonna hän muisteli YouTube-videolla vanhempiensa avioeron aiheuttamia tunteita kasvavalle nuorelle. Video tehtiin yhteistyössä Vaasan Ensi- ja turvakotiyhdistyksen kanssa, joka on Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistys.


”Sain kommentteja, että videostani oli apua. Seuraajillani oli ollut samanlaisia kokemuksia.”


Oman kertomuksensa lomassa Mäkipelto pääsi tarjoamaan katsojille tietoa, mistä saa apua. Myös Ensi- ja turvakotien liiton tämänvuotisessa kampanjassa muistutetaan auttavista kanavista. Itselleen tai lähimmäiselleen voi hakea tukea esimerkiksi chat-kanavan kautta.


Mäkipelto pitää matalan kynnyksen auttamismuotoja tärkeinä. Hän uskoo, että niiden merkitys on kasvanut erityisesti koronapandemian aikana, sillä yhteydenottoja kotiväkivallasta on tullut auttaville järjestöille ja poliisille aiempaa enemmän. Jos avun hakeminen tuntuu muuten vaikealta, virtuaalisesti on helppo ottaa yhteyttä.Ville on tajunnut hyvän mielenterveyden merkityksen


Mäkipelto valitsi aikanaan opiskeluaineikseen teologian ja psykologian, koska haluaa edistää hyvää ja auttaa ihmisiä. Erityisesti psykologian opinnot ovat vahvistaneet käsitystä, miten suuri merkitys hyvällä mielenterveydellä on.


”On lottovoitto syntyä turvalliseen kotiin tai perheeseen, jossa ei ole rahallisia ongelmia”, Mäkipelto miettii.


Tubettajan mielestä yhteiskunnan on kyettävä tekemään päätöksiä, jotka mahdollistavat hyvän elämän rakentamisen erilaisista lähtökohdista. Syntymätilanne ei saa Mäkipellon mukaan määrittää koko elämää.


”Vaikeistakin kotioloista pitää voida ponnistaa eteenpäin. Siihen vaaditaan Ensi- ja turvakotien liiton kaltaisia ruohonjuuritason toimijoita. Kuka tahansa meistä voi joutua tilanteeseen, jossa tarvitaan apua.”


Teksti: Noora Hellman

Kirjoittaja on FabulaMedian vastaava tuottaja

Kuvat: Fabula Productions/Petri RajamäkiMuotokuvassa tietotubettaja Ville Mäkipelto


Käsikirjoitus, kuvaus ja ohjaus: Petri Rajamäki

Editointi: Jukka Leikola

bottom of page