top of page

Start-up -yrittäjä Mikko Ampuja teki hämmästyttävän havainnon ja ratkoo nyt yhtä ongelmaa


Muotokuvassa start-up -yrittäjä Mikko Ampuja. Filmin voi katsoa sivun alalaidasta.

Mikko Ampuja katselee kaukaisuuteen Vantaan Kalkkikallion huipulta ja huokaisee. 


40-vuotias start-up -yrittäjä on kertonut elämästään, haaveistaan, vaikeuksistaan ja suuresta päätöksestään alkaa toimia täyspäiväisesti ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin eteen. 


Ampuja kertoo, miten hän kerran alkoi pohtia, mitä hän joskus eläkkeellä ollessaan voisi ajatella elämästään ja urastaan ja mitä hän voisi kertoa lapsilleen.

“Päätin, että en halua kertoa lapsilleni, että isä ei tehnyt mitään näille asioille.”

Ampujan päätös oli perustaa yritys, joka haluaa muuttaa päivittäiset liikkumistottumuksemme.


Hän halusi toimia entistä voimakkaammin liikunnan lisäämisen puolesta, minkä hän kokee olevan välttämätöntä ympäristölle ja omalle hyvinvoinnille.


Ampujan johtama impaktiyritys Vapaus tarjoaa yrityksille ja yhteisöille ympäristöystävällisiä liikkumisratkaisuja palveluna. Lisäksi yritys tarjoaa suoraan kuluttajille suunnattua polkupyörähuoltoa ja pyöräparkkipalveluita. 


Ympäristöystävällisillä liikkumisratkaisuilla Ampujan yritys tarkoittaa polkupyörien, sähköautojen ja sähköpotkulautojen suunnitelmallista yhteiskäyttöä. Tällöin yksittäisten ajoneuvojen käyttöaste on moninkertainen verrattuna yksityisomisteisiin ajoneuvoihin. 


Yritysten tekemien valintojen lisäksi yksilön tekemät valinnat ovat Ampujan mielestä tärkeitä. Hän näkee asian sekä ympäristö– että terveyskysymyksenä. 

“Yritysten ja ihmisten pitäisi välillä pysähtyä ja miettiä, onko tavassamme liikkua mitään järkeä”, Ampuja pohtii.


“Suurin osa ihmisistä tekee nykyään työtä, missä ei liikuta ollenkaan. Viimeisten vuosikymmenien aikana arkiaktiivisuus on romahtanut tyystin. Seurauksena on terveyteen ja ympäristön hyvinvointiin liittyvät haasteet.”


Ampuja hämmästyi havaitessaan, miten vähän Suomessa pyöräillään töihin, vaikka mediaanityömatka Suomessa on vain seitsemisen kilometriä. 

“Silti vain kaksi prosenttia työmatkoista tehdään jalan tai fillarilla. Samalla kauhistellaan, että ei ole aikaa arjessa liikkua”, Ampuja huudahtaa. 

Hänellä on kuitenkin ongelmaan ratkaisu mielessään.


“Pelkästään muuttamalla tapaamme elää ja liikkua löydettäisiin aikaa liikunnalle, mikä on elämälle ja henkiselle hyvinvoinnille supertärkeää.” 

Vaikeuksien edessä pitää pysähtyä

Mikko Ampuja korostaa pitkäjänteisyyden ja harkinnan merkitystä yritystoiminnassa ja elämässä. 


Hänen mielestään nopeuden merkitystä start-up –yrittämisessä korostetaan kenties liikaakin. Nopeus on tärkeää, mutta siihen pitäisi yhdistää myös jatkuva harkinta ja itsereflektio.


 “Ei sitä nopeutta voi pitää yllä, jos ei mene oikeaan suuntaan. Tärkeää on pysähtyä miettimään ja katsoa minne on menossa”, Ampuja pohtii. “Ei haittaa, jos pikkaisen tulee töyssyjä eteen. Lyhyt tie ei ole usein helpoin, vaan usein on pakko pysähtyä ja miettiä minne ollaankaan menossa.”


Mikko Ampuja.

Kuva: Jukka Leikola

Ampujan oma yrityskään ei ollut välittömästi menestystarina, ja yllättäviä vaikeuksiakin on tullut vastaan.


“Ei helpon kautta ole yritystä lähdetty perustamaan”, Ampuja myöntää.


Ampuja kertoo, että lähestyessään 40:tä ikävuotta alkoi hän toden teolla kiinnittää huomiota isoihin asioihin, joilla hän kokee todella olevan merkitystä elämässä. 

“Perhepiirissä ja yrityksessä on ollut matkan varrella hetkiä, jolloin on jouduttu pistämään hetkeksi seis ja miettimään, että mitäs tehdään ja mitä on tärkeää ja mitä halutaan saada aikaiseksi”, Mikko Ampuja pohtii. 


Nuori perheenisä on silti positiivinen ja uskoo tulevaan. Koronakevään aiheuttamasta yhteiskunnallisesta shokista huolimatta yritys on tehnyt historiansa parhaan tuloksen ja on voimakkaassa kasvussa.   

“Mottoni on, että elämä on maraton eikä sprintti, ja itse asiassa ei maratonkaan, koska silloin tietää reitin”, Ampuja naurahtaa ja jatkaa: “enemmänkin ultrapitkä seikkailumaraton, jossa ei koskaan tiedä, mihin tullaan, mutta kannattaa silti mennä eteenpäin.”Teksti: Antti Halonen

Kirjoittaja on FabulaMedian vastaava tuottaja

Muotokuvassa Mikko AmpujaTuotanto: Fabula Productions


Käsikirjoitus ja ohjaus: Petri Rajamäki

Kuvaus ja editointi: Jukka Leikola

bottom of page