top of page

Sisustussuunnittelija Laura Elo suosii vintagea


Vintage-tyylisiä kalusteita: sänky, tuoleja, pöytä, lamppu, peilejä, tauluja, matto, ikkuna, ruudulliset ikkunaverhot.
Sisustussuunnittelija Laura Elon kädenjälkeä. Kaikki kalusteet on hankittu kierrätettyinä. Valokuva: Laura Elo

Televisiossa keväällä esiintynyt sisustus- ja tilasuunnittelija Laura Elo hakeutuu mielellään kirpputoreille ja vintage-myymälöihin. Hän innostuu löytäessään valaisimia, ovenkahvoja ja muita esineitä, joita pystyy myöhemmin hyödyntämään sisustuskohteissa.


Kun helsinkiläinen tila- ja sisustussuunnittelija Laura Elo tekee muutoksia tyhjillään olevaan kaupunkiasuntoon, lopputulos saattaa olla alkutilanteeseen verrattuna hyvin erilainen − jopa tunnistamaton.


Ihmisten koteja uudelleen sisustaessaan Elo pyrkii säilyttämään alkuperäisiä tavaroita mahdollisimman paljon. Muutostenkin jälkeen asukkaan täytyy pystyä tunnistamaan koti omakseen.


Sijoitusasuntoja ostaessaan ja myydessään Elo ottaa vapaammat kädet käyttöön.

”Pidän aina mielessäni ihmisen, joka asuu asunnossa tai jonka voin kuvitella asuvan siellä. Viimeisimmän kohteen kuvittelin henkilölle, joka palaa Suomeen”, Laura Elo kertoo.


Asunto oli tavanomaista kohdetta pienempi, vain 25 neliötä. Asunnon keittiö oli pieni, mutta muuten keittiössä ei ollut Elon mielestä mitään vikaa. Hän visioi ratkaisun, jossa keittiötä laajentamalla saatiin aikaiseksi avokeittiö. Elo halusi huoneistosta studiomaisen ja visuaalisesti erilaisen.


Pienet tilat ovat Elon mielestä kiinnostavalla tavalla haastavia. Tilankäyttö on suunniteltava niin, että ihminen viihtyy pienessä asunnossa pidemmän ajan.


”Kun saan pieneen tilaan toimivuuden, siitä tulee kiksejä. On tietyllä tavalla yhteiskuntavastuuta, että ihmisen ei tarvitse lähteä etsimään kotia kauempaa.”


Laura Eloa innostaa se, kun hän löytää pieniin tiloihin toimivia ratkaisuja. Valokuva: Laura Elo

Kaikilla sisustusesineillä on oikea tarkoitus


Laura Elolla on töitä tehdessään kolme asiaa kirkkaina mielessä: sisustuksen funktionaalisuus, asunnon tunnelma ja avaruus.


”En lähes koskaan tuo asuntoihin esineitä, joilla ei ole mitään tarkoitusta. Uusimpaan asuntoon sijoitin kyllä pari koriste-esineen näköistä. Siellä on Venäjältä tuotu valaisin, joka on samaan aikaan sekä ruma että kaunis. Siinä on erikoisia kuvioita.”


Elo hyödyntää sisustuksessa eri puolilta maailmaa ostamiaan käytettyjä esineitä. Hän tunnustaa rakastavansa sekä matkailua että vintagea.


Useimmiten Elo hakeutuu uuteen kaupunkiin saapuessaan kirpputoreille tai vintage-myymälöihin. Mukaan saattaa lähteä vaikkapa peilejä, valaisimia tai ovenkahvoja. Ostoshetkellä ei välttämättä ole tiedossa, milloin näitä ”aarteita” pääsee hyödyntämään.


Uusimmassa kohteessaan Elo käytti Hangon keksitehtaan ikkunaruutuja, jotka hän oli hankkinut jo vuosia sitten.


”Olen aina tiennyt, miten tulen ne käyttämään. Aikaisemmin minulla ei ole ollut kohdetta, jossa olisi ollut niille oikeat mittasuhteet. Nyt käytin ruudut parven sivuseininä. Ne loivat asuntoon tietyn fiiliksen.”


Sijoituskohteisiin käytetty työaika vaihtelee asunnon koon sekä sen mukaan, miten nopeasti Elo pääsee tilaamaan tarvittavat materiaalit ja asentajat. Muun muassa sähköjä ja valaistusjärjestelmiä uusiessaan hän tarvitsee alihankkijoita.


”Jos asunnossa on 130 neliötä, projektiin voi mennä kahdeksan kuukautta. Yleensä ottaen puhutaan kolmesta, neljästä kuukaudesta, jos tehdään rakenteellisia muutoksia.”


Tikkaat, asunnon maalausremontti käynnissä.
Laura Elo hakee remontissa pitkäaikaisia ratkaisuja. Tämän asunnon pinnat kaipasivat uudistamista. Kuva: Laura Elo

Sisustaminen on parhaimmillaan taidetta


Laura Elo suunnitteli sisustuksia asuntoihin alun perin muun työn ohessa, mutta päätyi sitten tekemään sisustus- ja tilasuunnittelua kokopäiväisemmin.


Vaikka hän laittaa asuntoja uusiksi sijoitusmielessä, muutos on hänelle aina paljon tärkeämpi asia kuin taloudellisen voiton suuruus.


”Kun olen taiteilijan lapsi, niin minulle sisustaminen on parhaimmillaan taidetta. Ero tauluun tulee siinä, että taulussa riittää se, että kaikki on kaunista. Asunnossa kaiken pitää toimia. Yritän miettiä, miltä jokin asia tuntuu asukkaan jalalle tai miltä asunnossa haisee. Ja mihin hän laskee kauppakassinsa, kun tulee kaupasta?”


Elo arvostaa, kun näkee asunnossa taitavan arkkitehdin kädenjäljen. Kun hän ei itse ole arkkitehti, hän pyrkii sisustaessaan säilyttämään arkkitehdin ajatuksen.

Ihmisten kodeissa Elo miettii tarkkaan, mitkä tavarat tulee ehdottomasti säilyttää. Ainutlaatuisesta kannattaa pitää kiinni.


”Tunnelma olisi kylmempi, jos kaikki elämässä kulkenut vanha poistettaisiin. Silloin taulusta puuttuisi jotakin”, Elo miettii.


Ja tietysti vintage-esineiden käyttäminen on osa kestävää kehitystä. Tavoitteena on ylipäätään suunnitella asiat niin, ettei nyt tehtyjä ratkaisuja tarvitse heti repiä alas. Hyvin tehty työ kestää parhaimmillaan vuosikymmeniä.


”Minun tehtäväni on miettiä vaikkapa, miten sähköt on toteutettu, miten säästetään energiaa tai millaiset äänitehot koneissa on. En halua poistaa olemassa olevaa hyvää tai toteuttaa ratkaisuja, jotka eivät salli käyttöä tai kestä aikaa.”


Laura Elo hyödynsi parven kattoa niin, että siihen sai roikkumaan kaunista ja toiminnallista. Astioita, vaatteita ja kuivakukkia. Viinilasiteline on rakennettu vanhasta hattuhyllystä. Kuva: Laura Elo

Julkisuuteen pääseminen ei ollut itsetarkoitus


Kevään 2021 aikana Laura Elon on voinut bongata televisiossa Supertähtien yllätysremontit Suomi -ohjelmasta. Sarjassa julkisuuden henkilöt järjestivät jollekin itselleen tärkeälle ihmiselle kiitokseksi remontin, jossa sisustus ja tilankäyttö uusittiin. Elo oli suunnittelijana sarjassa keskeisessä osassa.


Elo ei lähtenyt ohjelmaan saadakseen itselleen julkisuutta. Hän kiinnostui ohjelmasta, koska teemana oli kiitollisuus ja koska hänen oli mahdollisuus toteuttaa siinä omien arvojensa mukaista sisustamista. Vintagea ja kierrätystavaraa sai käyttää, ja asiat pyrittiin tekemään kestävästi.


Hiljattain julkaistiin myös Laura Elon ja Paula Kultanen Ribasin Uniikit kaupunkikodit -kirja, jonka tavoitteena on antaa lukijoille inspiraatiota uudenlaisiin tilaratkaisuihin. Kirjassa kerrotaan myös Elon oma tarina ja sisustusfilosofia.


Asuminen ulkomailla ja matkailu ovat vaikuttaneet paljon Laura Elon sielunmaisemaan. Kuva: Laura Elo

Elolle on tärkeää se soundi, joka meissä jokaisessa kuuluu. Soundi heijastuu esimerkiksi pukeutumiseen ja puhetapaan.


”Juurilla on vaikutusta sielumme näkymään. Onko se mökkimaisema, joka heijastuu, vai olemmeko lapsena olleet korkeassa kerrostalossa? Vuorovaikutus ja se, mitä olemme nähneet ja kokeneet, vaikuttaa sisäiseen soundiin.”


Elo itse kasvoi vanhassa pappilassa, joka oli upea ympäristö. Lapsuuden lisäksi runsaasti vaikutteita on tullut matkoilta. Jäljet johtavat eri puolille maailmaa: Afrikkaan, Australiaan ja Etelä-Amerikkaan.


”Se, missä olen matkustanut, on vaikuttanut siihen, miksi arvostan rosoisuutta. Minulla ei ole täysin skandinaavinen silmä. Tarvitaan väriä, ja kaiken ei pidä olla niin täydellistä. Erityisen tärkeitä maita minulle ovat olleet Brasilia, Namibia ja Australia, joissa kauneus on monitahoista.”


Teksti: Noora Hellman

Kirjoittaja on FabulaMedian vastaava tuottaja.

Kuvat: Laura Elo

bottom of page