top of page

Risto Räppääjä tapaa Mielensäpahoittajan Fabulan tuottamassa sarjauutuudessa


Supersuositut Risto Räppääjä ja Mielensäpahoittaja kohtaavat toisensa uudessa sarjassa. Fabulan ja Solar Films Oy:n tuottama kahdeksanosainen tv-sarja käsittelee sukupolvien välistä kohtaamista ja toisilta oppimista, huumoria ja ystävyyttä unohtamatta. Sarja on nähtävissä Ruutu-palvelussa ja Helsingin Sanomien Lasten uutisten Youtube-kanavalla


“Kyllä en ymmärrä, että tullaan häiritsemään. Kysellään ja udellaan eikä osata pitää etäisyyttä.” Tuomas Kyrön luoman rakastetun karvahattupään kesärauha järkkyy syvästi, kun 11-vuotias punatukkainen poika soutaa yllättäen mökkirantaan.


Keväällä 2020 koko yhteiskunnan rauha järkkyi. Ihmiset joka puolella maailmaa joutuivat sopeutumaan uudenlaiseen elämänmenoon ja omaksumaan uusia tapoja. Samalla keskinäinen kanssakäyminen vaihtui lähikontakteista etäyhteydenpitoon.  


Lapset ja vanhukset katsovat maailmaa ja elämän eri osa-alueita omista näkökulmistaan. Huoli omasta ja läheisten terveydestä, yksinäisyys ja kavereiden kaipuu ovat kuitenkin yhteisiä.


Kaiken ei silti tarvitse olla ikävää ja pelottavaa. Risto Räppääjä tapaa Mielensäpahoittaja –sarjan tilannut ja rahoittanut Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itlan toimitusjohtaja Petri Virtanen korostaa huumorin merkitystä turvallisuuden tunteen luomisessa.


”Halusimme nostaa julkiseen keskusteluun lasten kokemat huolet, sukupolvien välisen kohtaamisen ja yhteisen tekemisen ja ystävyyden rakentumisen myönteisellä ja ratkaisukeskeisellä tavalla”, Virtanen sanoo. 


“Olemme erittäin innoissamme lastenohjelmasarjasta, jossa Risto Räppääjä ja Mielensäpahoittaja tutustuvat toisiinsa ja jossa lasten hyvinvointiin liittyviä asioita käsitellään myös huumorin keinoin ja ennen muuta tavalla, joka on lasten näkökulmasta helppo hahmottaa”, hän jatkaa. 


Sarjan vastaavana tuottajana toiminut Antti Halonen jakaa Virtasen näkemyksen.

“Meidän näkökulmastamme tämä tuotanto oli ihanteellinen, sillä siinä yhdistyivät yhteiskunnallisesti merkittävä aihe ja oivaltava, uudenlainen tapa tuottaa kiinnostava tv-sarja”, Halonen toteaa.

Mielensäpahoittajan roolissa loistaa konkarinäyttelijä Heikki Kinnunen ja Risto Räppääjänä Risto Räppääjä ja väärä Vincent –elokuvan tähti Silmu Ståhlberg. 

Kahdeksanosaisen, 10-minuuttisista jaksoista koostuvan sarjan ovat käsikirjoittaneet Tuomas Kyrö ja Sinikka ja Tiina Nopola yhdessä ohjaaja Jonni Ahon kanssa. Viihteellisen ja hauskan sarjan tuotantoon on osallistunut myös useita lasten ja nuorten hyvinvoinnin asiantuntijoita.

Uuden yhtiön ensimmäinen suuri tv-tuotanto

Sarjan tuottanut Fabula Productions Oy haluaa jatkossakin tuoda yhteiskunnallisesti tärkeitä aiheita tv-ruuduille ja suoratoistopalveluihin yleisöä kiinnostavassa ja viihdyttävässä muodossa.


Fabula on osa tunnettujen elokuva-, kulttuuri– ja teknologia-alan vaikuttajien perustamaa yhtiöparia, joka tuottaa ja jakelee lyhyitä sarjoja ja elokuvia Suomessa uudella tavalla.


Yhtiön takana ovat elokuvatuottajat Markus Selin ja Jukka Helle, vaateyhtiö MASI Companyn hallituksen puheenjohtaja ja Uros Oy:n entinen lakiasiainjohtaja Pekka Puolakka, taiteilija, dokumentaristi ja sijoittaja Sophia Ehrnrooth sekä media- ja teknologia-alojen yrittäjät Petri Rajamäki ja Jukka Leikola. Yritysten toimitusjohtajana toimii Petri Rajamäki.

Risto Räppääjä ja Mielensäpahoittaja istuvat veneessä onkivavat kädessä.

Kuvat: Sami Wilenius / Solar Films / Fabula Productions

Sisaryhtiö Adele Interactive Oy:n kanssa Fabulan tavoitteena on yhdistää pitkä elokuva-alan kokemus ja tekijät uuteen malliin, joka mahdollistaa lyhyiden tuotantojen tehokkaan ja laadukkaan tuotannon. Yhtiöt tuottavat sarjoja ja elokuvia tv-kanaville ja suoratoistopalveluihin.


Risto Räppääjän ja Mielensäpahoittajan tähdittämän sarjan lisäksi yhtiöt ovat tehneet lyhyitä Making of -esittelyitä sekä kuvanneet Behind the scenes –materiaalia suurista elokuvaprojekteista, kuten Rikinkeltainen taivas ja Luokkakokous 3. Myöhemmin julkaistavat tuotokset antavat ainutlaatuisen näkymän elokuvatuotannon haasteisiin koronarajoitusten aikana. 

Fabulan hallituksen puheenjohtaja Pekka Puolakka on innostunut uudesta tuotantokonseptista.


“Älykkään visuaalisen viestinnän tekeminen samanmielisten tekijöiden kanssa on aina ollut haaveenani. Nyt tuo tekeminen realisoituu Fabulan ja Adelen syntymisten kautta. Uskon, että pystymme luomaan mielenkiintoisia katselukokemuksia ihmisille, jotka etsivät uusia, hieman tavanomaisesta positiivisella tavalla poikkeavia kokemuksia”, Puolakka toteaa.

Toimitusjohtaja Petri Rajamäki näkee yhtiöissä merkittävän potentiaalin oivaltavalle yritysyhteistyölle, mutta myös väylän toteuttaa yhteiskuntavastuutyötä. 


“Fabula keskittyy sisällöissään esimerkiksi taiteeseen ja kulttuuriin, mutta myös vastuullisuuteen. Haluamme, että Adele ja Fabula ovat houkuttelevia yhteistyökumppaneita yrityksille, jotka etsivät uudenlaisia tapoja toteuttaa yhteiskuntavastuutyötään ja siten muuttaa maailmaa vähän paremmaksi”, Rajamäki toteaa.

bottom of page