top of page

Riitta Särkelä puhuu ja toimii lasten ja järjestöjen puolesta – “jokainen tarvitsemme joskus apua"Muotokuvassa Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä. Katso filmi sivun alalaidasta.

Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä hioo harjaantunein ottein kulunutta lakkaa rikkinäisen nojatuolin käsinojalta. Hänelle vanhojen huonekalujen entisöinti on rakas harrastus ja yksi kestävän kehityksen teko.


“Huushollissamme sänky on ainoa uutena ostettu huonekalu”, Särkelä sanoo.

Nyt työn alla oleva tuoli on peräisin vuosisadan alkupuolelta. 


Todennäköisesti suomalaista tekoa, hylättynä löydetty ja uutta elämää odottamassa.


“Entisöinnillä on yhteys myös lasten ja perheiden auttamiseen”, Särkelä pohtii. 

“Kun ihmisillä on vaikeaa, niin rapsutellaan ikäviä kokemuksia pois varovasti.


Huonekaluilla on sama juttu, käsitellään varovasti vanhaa pintaa ja otetaan kuonaa pois”, hän jatkaa. 


“Sen alta löytyy sitten tervettä ja kestävää, jonka varaan voi rakentaa ihmisen elämässä, ja myös se vanha huonekalu saa uuden elämän.”


Vertaus kuvastaa Särkelän työtä lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin tueksi. Vuonna 1945 perustettu Ensi- ja turvakotien liitto on vuonna 2020 auttanut jo yli 16 000 ihmistä, joista yli 5000 on ollut lapsia. Särkelän mukaan avun tarve on koronapandemian vuoksi kasvanut erittäin paljon.


Liitto tekee työtä lasten oikeuksien toteutumiseksi esimerkiksi vaikuttamalla lainsäädäntöön, eduskuntaan ja kuntapäättäjiin. Lisäksi liitto tarjoaa monenlaista matalan kynnyksen tukipalvelua vaikeassa asemassa oleville vanhemmille ja vauvaperheille.  


Vaikeuksissa olevia tuetaan ja ohjataan kohti parempaa elämää. Usein vaikeudet pystytään voittamaan. 


“Ihmisten elämässä se tarkoittaa, että elämä alkaa taas sujua ja kantaa”, Riitta Särkelä sanoo.


Sovussa itsensä ja toisten kanssa


Työurallaan paljon epäonnisia ihmiskohtaloita nähnyt Särkelä korostaa solidaarisuutta ja periksiantamattomuutta.


“Äidilläni oli aina tapana sanoi, että vaikeudet ovat voitettavissa ja periksi ei pidä antaa. Aina löytyy ratkaisu kun sitä lähtee hakemaan”.

Riitta Särkelä entisöintityökalut käsissään.

Riitta Särkelä. Kuva: Petri Rajamäki


Omien läheisten hyvivoinnin lisäksi Riitta Särkelä muistuttaa ylikansallisesta solidaarisuudesta. Särkelä muistuttaa, että olemme ihmisiä vain suhteessa toisiimme. Jokainen tarvitsee joskus apua.


“Perusperiaatteena lapsesta asti on ollut se, että kunnioitetaan kaikkia ihmisiä. Ihmiset ovat erilaisia ja aina ei voi toisia ymmärtää, mutta se että kunnioittaa toisia”, Särkelä toteaa.


“Heikommassa tilanteessa olevista pitää pitää aina huolta”, hän kiteyttää.  

Järjestöjen elinvoimaisuus on edellytys vahvalle yhteiskunnalle

Keravan nuorisovankilassa psykologina tehtyä pätkää lukuun ottamatta Riitta Särkelä on tehnyt työuransa pääasiassa järjestöissä. Hän päätyi alalle nuorena opiskelijana tultuaan kutsutuksi tutkimusavustajaksi järjestöjä lähellä olleeseen tutkimushankkeeseen.


“En tiedä oliko se unelma, mutta minulla on pienestä asti ollut halu muuttaa asioita ja vaikuttaa asioihin,” Särkelä sanoo.


Särkelän mielestä juuri järjestöillä on keskeinen asema suomalaisen yhteiskunnan kivijalkana. 


“On äärimmäisen tärkeää, että meillä tunnistetaan ja tehdään työtä sen eteen, että järjestöt voivat toimia,” Särkelä toteaa.


“Ihmisten pärjäämisen kannalta järjestöjen toiminta on ihan kriittinen ja keskeinen osa koko meidän hyvinvointijärjestelmäämme,” hän linjaa.


Järjestöjen elinvoiman voimistamisen lisäksi Särkelällä on muitakin toiveita päättäjille.


“Haaveeni on, että päättäjät löytäisivät parempaa yksituumaisuutta hakea ratkaisuja, eikä kapeasti katsottaisi yhden intressiryhmän näkökulmasta”.


“Toivon ja haluan uskoa, että valtiot löytävät parempaa otetta kestävän kehityksen tavoitteisiin: ilmastonmuutoksen hillintään, köyhyyden vähentämiseen, naisten ja tyttöjen oikeuksien parantamiseen, koulutuksen turvaamiseen ja siihen, että tasa-arvo paranisi,” Särkelä jatkaa.


“Se on minun iso, iso, unelma”.


Teksti: Antti Halonen

Kirjoittaja on FabulaMedian vastaava tuottaja


Muotokuvassa Riitta Särkelä


Käsikirjoitus: Antti Halonen ja Petri Rajamäki

Ohjaus: Petri Rajamäki

Kuvaus: Petri Rajamäki

Editointi: Jukka Leikola

bottom of page