top of page

Riina Laine maalaa ihmisvartalolle taideteoksia

FabulaMedian muotokuvassa on body painting -taiteilija, maailmanmestari Riina Laine. Videosta näet aidon tilanteen, jossa Laine maalaa elävän mallin vartaloa.


Käsikirjoitus ja ohjaus: Petri Rajamäki

Kuvaus: Petri Rajamäki ja Jani Gerkman

Editointi: Jukka LeikolaRiina Laine on asettanut luonnonhelmassa kallion viereen värejä, jotka soveltuvat vartalomaalaukseen eli body paintingiin. Maalit ovat kosmetiikkaa ja turvallisia ihmiskeholle.


Laine ottaa siveltimen ja lähtee liikkeelle mallin paljaasta selästä. Vähitellen maalia saavat myös kasvot, kädet, hiukset ja jalat.


”Kiinnostuin body paintingista maskeerauskoulussa. Meillä oli body painting -jakso, ja jo silloin tämä taidemuoto kiehtoi minua. Se oli enemmän kuin pelkkää maalaamista. Vähän kuin maalaisi taulua mutta elävälle kanvaasille”, Laine muistelee.

Body painting -taiteilija Riina Laine maalaa mallin jalkoja oranssilla maalilla.
Body painting -taiteilija Riina Laine maalaa mallia luonnonhelmassa. Kuva: Petri Rajamäki/Fabula Productions Oy

Nyt hän on tehnyt body painting -töitä 14 vuotta ja saanut kilpailuissa tunnustusta töistään. Vuonna 2014 hän voitti body paintingin maailmanmestaruuden.


Suomessa tämä taidemuoto on edelleen melko tuntematon. Laineen mukaan ihmiset suhtautuvat kuitenkin kiinnostuneesti, kun he näkevät vartalolle maalaamista ensimmäisen kerran.


”Urani alkuvaiheessa jouduin perustelemaan, miksi maalaan alastomia kehoja. Monet katsoivat, että siinä on jotakin väärää tai moraalitonta. Nykyään töitteni ja kilpailumenestykseni kautta tämä tunnustetaan enemmän taiteena. Ihmiset ovat kiinnostuneita ihmiskehosta. Kun siihen lisätään maali, syntyy jotakin taianomaista.”


Kaksi sivellintä ja erivärisiä maaleja pyyhkeen päällä kallion vieressä.
Body paintingiin tarkoitetut maalit ovat kosmetiikkaa ja turvallisia iholle. Kuva: Jani Gerkman/Fabula Productions Oy

Body painting lisää hyväksyntää omaa vartaloa kohtaan


Laine tekee sekä tilaustöitä että omia taideprojektejaan. Jotkut esimerkiksi haluavat maalauksen raskausvatsaansa. Body paintingia saattavat hyödyntää myös erilaiset organisaatiot kampanjoissaan, tapahtumissaan ja brändiviestinnässään.


Maalattavaksi on mahdollista lähteä myös ihan uteliaisuudesta. Kokemus voi olla Laineen mukaan voimaannuttava ja rentouttava.


”Olisi hienoa, jos kaikkien olisi mahdollista nähdä body paintingia ja myös kokea se omalla vartalollaan. Maali avaa uudenlaisen ulottuvuuden, jota on vaikea selittää ja ymmärtää, ellei sitä ole itse kokenut.”


Laine pitää body paintingia luonnollisena ja aitona taidemuotona. Hän muistuttaa, että jokainen meistä on joskus nähnyt pienen lapsen, joka piirtelee omaan ihoonsa.


”Lapsi ei tiedä, mitä body painting on, mutta hänen ensimmäinen reaktionsa on maalata itseään. Uskon, että ihmiset maalasivat toisiaan jo ennen kuin he maalasivat luolan seiniä. Body painting on vapauttavaa ja lisää hyväksyntää itseä ja omaa kehoa kohtaan.”


Malli, joka on maalattu oranssiksi, taiteilijan käsi viimeistelee työtä siveltimellä.
Parhaimmillaan maalatuksi tuleminen lisää hyväksyntää omaa itseä kohtaan. Kuva: Petri Rajamäki/Fabula Productions Oy.


Kilpaileminen nosti itseluottamusta


Laine aloitti body paintingissa kilpailemisen haastaakseen itseään ja testatakseen omia rajojaan.


”Halusin katsoa, kuinka hyvin pärjään suhteessa muihin body paintingin tekijöihin. Kilpaileminen teki minulle taiteilijana hyvää itseluottamuksen kannalta.”


Taiteessa on Laineen mukaan vaikea kilpailla, koska näkemyksiä on niin erilaisia. Kilpaileminen voi myös olla stressaavaa, mutta tietynlaisen kilpailuvietin syntymisestä on ollut hänelle hyötyä.


Vielä pitkään maailmanmestaruuden jälkeen mielessä kalvoi epäilys, oliko hän ansainnut tuon tunnustuksen oikeasti ja oliko hän riittävän hyvä.


”Miksi minä voitin, kun kilpailussa oli kymmeniä muitakin niin hienoja teoksia?” hän kertoo pohtineensa.


Eräs ystävä sanoi, että nyt maailmanmestarina Laineen ei tarvinnut enää miettiä, mitä muut ajattelivat. Kukaan ei voisi enää kyseenalaistaa, oliko hän hyvä.


”Ystäväni totesi, että nyt voin luoda juuri sellaisia maalauksia kuin itsestäni tuntuu hyvältä. Minulle on vasta viime vuosina tullut luottamusta siihen, että minun näkemykseni ovat yhtä hyviä kuin kenen tahansa muunkin taiteilijan.”


Vahvuuksinaan Laine pitää teknistä osaamistaan, tarinankerrontataitoaan, värisilmäänsä sekä muodon ja kolmiulotteisuuden tajuaan.


Body painting -maaleilla maalattu malli on aseteltuna kallionkoloon, taidevalokuva.
Valmis työ, jonka Riina Laine on ikuistanut valokuvaksi. Riina Laine - Alfa (2021).


Maalauksen voi ikuistaa valokuvaksi


Kuinka paljon body painting -maalauksia pitää sitten suunnitella etukäteen? Tilaustöiden valmisteluun kuuluu usein suunnitelmapiirros. Muutoin Laine kerää monesti vain inspiraatiokuvia ja tekee maalaustyön intuitiivisesti.


”Maalaan siinä hetkessä sen, mitä minun sisältäni kumpuaa. Idea tai inspiraatio voi tulla jostakin yksittäisestä asiasta luonnossa tai jostakin tunteesta tai toisesta ihmisestä.”


Laine on tehnyt myös esittäviä kuvia vartaloihin. Luontaisemmalta kuitenkin tuntuu maalata abstraktilla tasolla. Maalaukset ilmentävät usein jotakin tunnetilaa tai tunnelmaa värien, kuvioiden, valojen ja varjojen avulla.


Laineen monet työt ovat olleet yhteiskunnallisesti kantaa ottavia. Toistaiseksi vastaan ei ole tullut aiheita, joita hän ei voisi käsitellä maalauksen kautta. Laine ei pidä kuitenkaan mahdottomana, etteikö sellaisiakin aiheita voisi olla olemassa.


Mallin ja ympäristön merkitys on suuri.


”Malli herättää teoksen henkiin. Väri saattaa tulla mieleeni vasta siinä hetkessä ja paikassa, missä malli on.”


Camouflage-maalaustöissä Laine pyrkii häivyttämään vartalon rajoja suhteessa ympäristöön. Taustana voi olla luonto, metsä, maisema tai jokin hieno printtikangas, johon malli katoaa täysin maalauksen avulla. Tällä tekniikalla Laine on toteuttanut esimerkiksi Wonder Women -teossarjansa.


Valmis maalaus ikuistetaan usein valokuvaksi. Näin vaikkapa raskausvatsansa maalauttaneille jää tärkeästä elämänvaiheesta muistoksi taidekuva. Henkilökohtaisen uniikin taideteoksen voi tilata kuka tahansa. Esimerkiksi pariskunnat saattavat maalauttaa ja kuvauttaa itsensä yhdessä.


”Silloin teos syntyy body paintingin, mallin, maalin ja valokuvan kautta. Lopullisessa teoksessa body painting on vain yksi väline.”


Teksti: Noora Hellman

Kirjoittaja on FabulaMedian vastaava tuottaja.

Kuvat: Fabula Productions Oy ja Riina Laine.

bottom of page