top of page

Petri Rajamäkeä kiehtoo luontokuvauksen arvaamattomuus – ”luontokuvia ei oteta, vaan ne annetaan”

Luontokuvaaja Petri Rajamäki haluaa edistää luonnon hyvinvointia ja antaa käytännön vinkkejä aloitteleville luontokuvaajille. Tarinasta selviää myös, mitä käy, kun kuvaaja uppoutuu lintuihin eikä huomaa istuvansa muurahaispesän vieressä.


Hiljaisuus ja luonnon rauha.


Valokuvaaja istuu ja odottaa. Havainnoi. Luonto hänen ympärillään elää häiriintymättä.


Naks naks naks, ja ohikiitävä hetki luonnon moninaisuutta on dokumentoitu. Kymmenen sekunnin kuluttua vesi välkehtiikin jo eri tavalla ja valonsävy on vaihtunut.


Telkän poikanen sukeltaa.
Petri Rajamäki sanoo, että luontokuvia ei oteta, vaan ne annetaan. Kuva: Petri Rajamäki.

Luonnon arvaamattomuus ja yllätyksellisyys ovat aina kiehtoneet luontokuvaaja Petri Rajamäkeä. ”Olen aina kokenut, ja se on oikeastaan mottonikin kuvaajana, että luontokuvia ei oteta, vaan ne annetaan”, Rajamäki sanoo. ”Et voi koskaan tietää, mitä tapahtuu. Olet aina ulkopuolinen tekijä ja tarkkailija.”


Toimitusjohtajana työskentelevä Rajamäki kuvailee itseään perusluonteeltaan hyvin sosiaaliseksi, mutta toisaalta hän sanoo hakeutuneensa jo pienestä asti luontoon ja luonnon rauhaan. ”Ensimmäiset muistikuvani ovat lähimetsästä, missä olin yksin retkellä ja istuin kiven päällä katsomassa lintuja monta tuntia. Suhde luontoon on syntynyt lapsuudesta asti ja kasvanut iän myötä”, Rajamäki kertoo.


Meren rantaa, kallioita ja sininen taivas.
Vesi ja valo näyttäytyvät erilaisilta eri aikoina. Kuva Porkkalasta. Kuva: Petri Rajamäki

Nykyistä luontosuhdettaan hän kuvailee välttämättömäksi henkireiäksi. ”Niin uskomatonta kuin se onkin, niin saan voimaa, virtaa ja rauhoittumista siitä istumisesta ja odottamisesta. Monet asiat, joita mietin muiden töidenkin suhteen ratkeavat usein siellä hiljaisuudessa”.


Kuvaaja kunnioittaa aina luonnon rauhaa


Petri Rajamäelle luonnossa liikkumisen ja vastuullisen kuvaamisen etiketti on ehdoton.


”Kuvaaminen ei saa koskaan häiritä luontoa,” Rajamäki vakavoituu. ”Esimerkiksi lintujen pesintärauhaa ei saa koskaan rikkoa. Toinen asia on kituvien tai vahingoittuneiden eläinten kuvaaminen, sitä en halua tehdä. Roskaaminen on myös aivan ehdoton. Kaikki luontoon kuulumattomat asiat tuodaan aina pois ja jos joku muu on jättänyt roskia, niin kerätään nekin pois, etteivät ne päädy eläinten elimistöön tai muuten vahingoita niitä”, Rajamäki jatkaa.


”Aina säilytetään luonnon rauha. Vastuullisuus on myös sitä, että liikutaan sopivan hiljaa eikä häiritä ketään”.


Kolmea kurkea lentämässä.
"Aina säilytetään luonnon rauha". Kuva: Petri Rajamäki

Kuvaamisen lisäksi Rajamäki haluaa tarkkailla luonnon hyvinvointia. ”Minua kiinnostaa, miten luonto muuttuu ja reagoi esimerkiksi ilmastonmuutokseen”. Viimeaikaiset uutiset kiihtyvistä metsä- ja maastopaloista ja muista luonnon ääri-ilmiöistä vetävät kokeneen luonnossa liikkujan mielen vakavaksi.


Hirvikolari vesillä ja muita kommelluksia


Vastuullisuuden ja luonnon hyvinvoinnista huolehtimisen sekaan mahtuu myös hauskanpitoa. Kymmenien vuosien luontokuvausuran matkalla on käynyt monenlaisia sattumuksia, ja useimmille Petri Rajamäki pystyy jo nauramaan.


”Silloin tällöin on käynyt niin, että muutaman kilometrin vaelluksen ja kaluston paikalleen asettamisen jälkeen olen huomannut, että kameran muistikortti onkin jäänyt kotiin tai autoon”, Rajamäki muistelee. ”Ei siinä auta kuin laittaa kamat kasaan ja lähteä takaisin”.


Petri Rajamäen omakuva.
Luontokuvaajaa kiehtoo luonnon arvaamattomuus. Kuva: Petri Rajamäki

”Kerran olin Vaasan saaristossa kuvaamassa paikallisen yrittäjän kanssa, ja kun hän saapui veneellä paikalle, niin meinasi ajaa veneellä hirvikolarin”, Rajamäki naurahtaa. ”Hirviä oli rannalla uimassa, mutta onneksi ei tullut törmäystä”.


”Perusjuttu on se, että huomaat yhtäkkiä seisovasi polvia myöten suossa tai vedessä, kun menet innoissasi kuvauskohteen perässä, tai huomaatkin muurahaisten juoksevan selkääsi pitkin kun et ole huomannut istuvasi muurahaispesän vieressä,” Rajamäki jatkaa.


”Kaikenlaista voi tulla vastaan ja se on ehdottomasti rikkaus.”


Patagonia ja Australian karut maisemat houkuttelevat


Petri Rajamäki on kuvannut luontoa ja lintuja eri maissa ja maanosissa, mutta muutamia kuvauspaikkoja hän vielä haluaisi kokea.


”Patagonia Etelä-Amerikassa ehdottomasti, samoin Islannissa haluaisin viettää pari viikkoa kuvaamassa. Australian karu ympäristö myös, mutta tällä hetkellä matkustaminen on tietysti vaikeaa”, Rajamäki pohtii.


Tunturi, sininen taivas ja ruskea maa.
Lofootit Pohjois-Norjassa. Kuva: Petri Rajamäki

”Täytyy kuitenkin muistaa, että luontoa löytyy aivan läheltäkin eikä kauas matkustaminen ole välttämätöntä”, Rajamäki muistuttaa.


”Isolla osalla suomalaisista luonto alkaa aivan takapihalta.”


Petri Rajamäen vinkit aloittelevalle luontokuvaajalle


1. Ole rauhassa ja nauti rauhallisuudesta. Mene osaksi luontoa siten, että annat sille mahdollisuuden olemalla hiljaa ja tarkkailemalla


2. Parhaat kuvat syntyvät aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Valo on keskipäivällä kova ja tappaa sävyjä ja kontrasteja


3. Etsi uusia kuvakulmia. Tarkoittaa joskus, että makaat maassa tai haet korkean paikan mistä otat kuvan. Joskus pienet asiat kokonaisuudessa ovat hienoja, kun kuvaat auringonlaskua niin kuvaa myös vaikka edessä olevia kasveja ja etsi siten uusia kuvakulmia


4. Muista turvallisuus. Jos liikut yksin, niin ilmoita muille missä olet. Kun innostut, niin pidä selvillä missä olet. Luontokuvaajat eksyvät usein, joten huolehdi turvallisuudesta


5. Etsi rohkeasti uusia näköaloja ja pyri löytämään paikkoja missä et ole ennen käynyt. Luonto näyttäytyy erilaiselta eri paikoissa


6. Älä välitä liikaa kalustosta. Oma näkemys ratkaisee eikä kalusto. Kamerat ovat tänä päivänä niin hyviä, että hyvien kuvien ottaminen ei jää kalustosta kiinni.


7. Nauti omasta kuvaamisesta ja luota omaan näkemykseesi. Älä välitä mitä muut kommentoivat. Tärkeintä on se, että saat itse iloa ja saat toteuttaa mitä itse koet hyväksi Petrin ottamia kuvia ja videoita voit seurata hänen sosiaalisen median kanavistaan:


Instagram – @pmrajamaki YouTube – Petri Rajamäki

Facebook – Petri Rajamäki Outdoor Photography

Teksti: Antti Halonen


Kirjoittaja on FabulaMedian vastaava tuottaja


Kuvat: Petri Rajamäki


bottom of page