Outi Ellilä oli kovassa urakiidossa, mutta sitten tuli iso pysähdys ja elämänmuutosMuotokuvassa hyvinvointiyritys Minskan perustaja Outi Ellilä. Filmi on katsottavissa sivun alalaidassa.

Kivinokan ulkoilualueen rauhallisilta rannoilta avautuu upea näkymä kohti kiihkeästi kasvavaa Helsinkiä. Vihreä ja paratiisimainen Kivinokka on vain yhden metroaseman päässä nopeasti kasvavasta Kalasatamasta Helsingin itäisessä kantakaupungissa. 


Seesteisyyden ja kiihkeän kasvun välinen tasapaino kuvaa myös hyvin 39-vuotiasta, hyvinvointiyritys Minskan perustajaa Outi Ellillää. 


30-vuotiaana tunnetun markkinointitoimiston toimitusjohtajaksi nimetty Ellilä oli kiihtyvässä urakiidossa, kunnes suuri elämänmuutos pysäytti naisen pohtimaan omaa maailmankuvaansa. 


“Sanoisin, että on elämän lahja ja samalla kirous, että olen aika sinnikäs tyyppi”, helsinkiläinen Ellilä pohtii. “Nuorella iällä lähdin tekemään kovaa uraa ja pärjäsinkin hyvin. Olen aina ollut intohimoisesti omaan työhöni suhtautuva tyyppi.”


“Sitten tuli oma iso pysähdys ja elämänmuutos, joka laittoi arvomaailmani niin erilaiseksi, että vanha tekeminen ja pelkästään rahan ja tittelin eteen töitä tekeminen tuli käytännössä mulle mahdottomaksi”, Ellilä sanoo. “Mun oli pakko hypätä pois sieltä uraputkesta.”


Ellilän mainitsema iso pysähdys ja elämänmuutos oli lapsettomuus, ero parisuhteesta ja lopulta irtisanoutuminen markkinointijohtajan työstä.  

Työtä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin eteen

Elämänmuutoksen yhtenä seurauksena syntyi hyvinvointimedia Minska, joka on vastikään laajentanut toimintaansa verkkokaupalla.


“Tänä päivänä minulle on entistä isompi intohimo se oma työ, koska koen että sillä on itseä suurempi merkitys ja tulevaisuudessa pystyn sen avulla vaikuttamaan tähän maailmaan ja ihmisiin ja luomaan parempaa huomista meille kaikille”, Ellilä sanoo.


Minskan tavoitteena on auttaa ihmisiä ilmaston ja henkilökohtaisen hyvinvoinnin kannalta hyviin valintoihin. Minskan filosofia kumpuaa Ellilän omista kokemuksista, mutta myös laajemmin ihmisten arvomaailman muutoksesta. 

“Olen vahvasti sitä mieltä, että meillä on mennyt eläminen maapallolla vähän överiksi. Ei voida enää odottaa vain poliittisia päätöksiä, jotta asiat muuttuvat. On oltava rohkeita yksilöitä ja rohkeita yrityksiä, jotka lähtevät raivaamaan sitä muutosta ja kannustamaan ja haastamaan ihmisiä ottamaan vastuuta enemmän omiin käsiin”, Ellilä kuvailee yhteiskunnallista ajatteluaan. 


Yksi Ellilän tavoitteista on liha– ja maitotuotteiden, valkoisen sokerin ja prosessoidun valkoisen viljan ylikäytön lopettaminen. Näillä teoilla olisi merkittäviä vaikutuksia paitsi ympäristölle, myös yksilön terveydelle ja hyvinvoinnille. Ellilä ei kannata totaalikieltäytymistä tai esimerkiksi täydellistä luopumista lihansyönnistä, vaan pieniä muutoksia yksilöiden käyttäytymiseen. 


“Se [totaalikieltäytyminen] ei tule koskaan tapahtumaan. Mutta jos jokainen maapallon ihminen vähentäisi lihan kulutustaan 20%, niin puhuttaisiin jo tosi isoista vaikutuksista”, Ellilä jatkaa. “Toivon, että me ymmärtäisimme, minkälaista maapalloa me käsissämme pidämme.”

Outi Ellilä.

Kuva: Jukka Leikola


Tavoitteena olla mahdollistaja ja auttaja

Mitä monessa mukana ollut ja hiljattain äidiksi tullut Ellilä ajattelee nyt itsestään ja urastaan? 


“Haluaisin nähdä itseni auttajana ja mahdollistajana enemmän kuin isona johtajana. Merkityksellisyyden lisääminen oman itseni näkemisessä on ollut voimakas”, Ellilä toteaa. “Vierastan titteleiden ja statuksen kautta itseni määrittelyä tai nostamista.”


Yksilön vastuu omasta hyvinvoinnista on asia, johon Ellilä haluaisi tulevaisuudessa vaikuttaa vielä enemmän.


“Toivon pystyväni vaikuttamaan ihmisen omaan haluun ottaa vastuuta omiin käsiin. On helppo laittaa hyvinvointi lääkäreiden, poliitikoiden, yhteiskunnan, minkä tahansa muun syyksi kuin ottaa vastuuta itselleen”, Ellilä pohtii.


“Toivon, että saisimme jollakin tavalla ihmiset heräämään siihen, että on monia asioita, mitä pystyy oman hyvinvointinsa eteen tekemään.”Teksti: Antti Halonen

Kirjoittaja on FabulaMedian vastaava tuottaja


Muotokuvassa Outi ElliläOhjaus ja käsikirjoitus: Petri Rajamäki

Kuvaus ja editointi: Jukka Leikola