top of page

Maata pitkin matkalle – LofootitPohjois-Norjan Lofootit on upea luontokohde, jossa vierailee vuosittain jopa puoli miljoonaa kävijää.


Suomesta Lofooteille pääsee helposti esimerkiksi ylittämällä rajan Torniossa ja jatkamalla pohjois-Ruotsin halki valtatietä E10, joka vie aina Lofoottien kauimmaiselle saarelle asti. 


Lofootit tunnetaan luonnostaan ja jylhistä maisemistaan. Eläimistä Lofooteilla viihtyvät useat merilinnut, kuten merikotkat ja lunnit, ja nisäkkäistä saarilla voidaan tavata muun muassa saukkoja ja hirviä.  


Saariryhmän maisemalle on tyypillistä vuorien ja vuonojen uljas symbioosi Pohjanmeren syvän veden kanssa. Lukuisat saaret poukamineen ja lahtineen ovat tarjonneet elämyksiä jo vuosisatojen ajan Lofooteille matkanneille vaeltajille ja vuoristomaiseman ihailijoille. Lofoottien maisemia on ikuistanut muun muassa norjalainen taidemaalari Gunnar Berg (1863-1893), jonka teoksia voi ihailla Svolvaerin kaupungissa sijaitsevassa Gunnar Bergin nimeä kantavassa taidemuseossa.  

Saarien uumenissa arvioidaan olevan jopa 1-3 miljardia barrelia öljyä ja alueen merkitystä Norjan öljytuotannon tulevaisuudelle on pidetty keskeisenä

Lofootit on ollut viime vuosina toistuvasti uutisissa alueelta löytyvän öljyn johdosta. Saarien uumenissa arvioidaan olevan jopa 1-3 miljardia barrelia öljyä ja alueen merkitystä Norjan öljytuotannon tulevaisuudelle on pidetty keskeisenä.  


Viime vuona maan parlamentti päätti kuitenkin rajata Lofootit öljyntuotannon ulkopuolelle. Tämä oli helpotus heille, jotka olivat huolestuneita öljynporauksen vaikutuksista alueen luonnolle.  


Katso Picvidbrosin filmikooste upeasta matka- ja luontokohteesta.bottom of page