top of page

Luovan alan yrittäjyys on Tuomas Käyhkölle oikea tapa tehdä töitä


Tuomas Käyhkö työstää taideteosta siveltimellä.

Mainostoimistoyrittäjä Tuomas Käyhkö kertoo, mitä luovuus ja taiteen tekeminen hänelle merkitsevät.

Sivun alalaidasta aukeavassa muotokuvafilmissä Käyhkö kertoo lisää unelmistaan, arvoistaan ja elämästään.


Helsinkiläinen mainostoimistoyrittäjä Tuomas Käyhkö työstää keramiikkatyötä vanhan työväentalon salissa Iittalassa. Suuren salin seinällä komeilee teksti: ”Hymy kasvot kaunistaa. Juhla arkisen elämän.”


Nyt Käyhköllä on tilaa, missä tehdä taidetta. Koti alkoi täyttyä kuvanveistoon ja taulujen maalaamiseen tarvittavista tarvikkeista, joten hän päätti etsiä taidetta varten kokonaan erillisen paikan. Kun myyntiin ilmestyi 350-neliöinen työväentalo, Käyhkö kiinnostui. Kaupat ”komeasta mökistään” hän löi lukkoon viime marraskuussa.


Vanha talo on inspiroiva ympäristö taiteen tekemiselle. Samalla se mahdollistaa luonnon helmaan vetäytymisen.


”Olen kolmannen polven helsinkiläinen, joka rakastaa kaupunkia ja kaupungin sykettä. Sen vastapainoksi minulle on tärkeää, että on paikka, jossa voin rauhoittua ja ladata akkuja. Samaa tilaa ja tunnetta haluan tarjota lapsillenikin”, kertoo Tuomas Käyhkö, joka on viiden lapsen isä.


Taide tuo sopivaa vastapainoa mainostoimistoarkeen


Käyhkö aloitti työt mainostoimisto Adamsissa 23 vuotta sitten. Muutamassa vuodessa hänestä tuli firman osakas. Päivätyössään Käyhkö pystyy toteuttamaan luovuuttaan rajattomasti.


”En voisi olla työssä, jossa ei voisi käyttää luovuutta − se on niin vahva osa minun persoonaani. Olen impulsiivinen, saan ideoita ja haluan lähteä kokeilemaan.”


Taiteen tekemisen Käyhkö aloitti oikeastaan vasta muutama vuosi sitten. Kaikki paukut olivat aiemmin menneet työhön. Nyt hän huomasi, että aikaa olisi myös taideharrastukselle.


”Savi ja keramiikka oli se, mihin ihastuin. Aloitin kuvanveistämisellä ja ryhdyin maalaamaan tauluja. Värien kylläisyys tekee minut vapaaksi.”


Käyhkö on ehtinyt kokeilla myös videoinstallaatioita sekä tehnyt reliefejä. Seuraavaksi kokeilussa ovat ryijy- ja neuletyöt.


Tuomas Käyhkö.
Tuomas Käyhkö kokee, että värit tekevät hänet vapaaksi. Kuva: Fabula Productions

Taiteen tekeminen ja mainostoimistotyö ruokkivat sopivasti toisiaan. Silloin kun päivätyössä asiat uhkaavat rutinoitua liikaa, Käyhkö löytää taiteesta uutta luovuutta. Mainostoimistoarjessa syntyvää ajatusvirtaa puolestaan saa mukavasti purettua pois, kun käyttää käsiään.


Tuomas Käyhkö on ehtinyt pitää jo kymmenisen näyttelyä ja ollut perustamassa Kallion taideryhmää. Osa töistä on myös päätynyt myyntiin. Tavoite on kuitenkin pitää taiteen tekeminen harrastuksena.


Näyttelyihin Käyhkö osallistuu, koska hänelle on tärkeää saada teokset yleisön nähtäviksi. Poikkeusaikanakin on ollut mahdollista laittaa töitä esiin Kallion taideryhmän virtuaaligalleriaan.


”Näyttelyiden kautta saan nopeammin palautetta, mistä ihmiset tykkäävät.”


Isän somistamossa sai piirrellä ja askarrella


Käyhkö kasvoi lapsuutensa luovassa ilmapiirissä. Isällä oli mainossomistamo, jossa suunniteltiin messuosastoja ja sisustuksia. Moni muukin sukulainen oli tehnyt uraa somistamoissa tai mainostoimistoissa.


”Oli kivaa, kun isän somistamossa oli isot pöydät ja siellä sai piirrellä tusseilla ja askarrella. Ihailin isän messuosastoja ja halusin tehdä pienoismalleja”, Käyhkö muistelee.


Ensimmäisen tietokoneensa myötä Käyhkö alkoi tehdä grafiikkaa ja sai myös myytyä ensimmäiset työnsä.


Kun koulut oli käyty 1990-luvun puolivälissä, isä otti hänet töihin firmaansa. Omistajan poika ei saanut erivapauksia, vaan odotukset olivat kovat. Asiakasvastuuta tuli heti paljon.


Sittemmin Käyhkö pääsi töihin oppisopimuksella mainostoimistoon. Töiden ohessa hän pystyi suorittamaan markkinoinnin perustutkinnon.


”Oppisopimus oli erittäin hyvä. Nykyisin oppisopimus on vähän unohdettu juttu, ja opiskelijat eivät pääse samalla tavalla töihin käsiksi.”Sydän sykkii saimaannorpalle ja luonnonsuojelulle


Erilaisten viinipakkausten suunnittelua, elintarvikkeiden tv-mainontaa ja somemarkkinointia yhdistysasiakkaalle − siinäpä on muutamia esimerkkejä töistä, joita Adamsissa tehdään.


Vastuullisuus on Käyhkölle tärkeää. Kun samaan aikaan tekee yhteistyötä alkoholibrändien kanssa ja terveyttä edistävän liiton kanssa, kaikkien omien töiden takana on pystyttävä seisomaan.


Kaupallisten töiden ohella ansioluetteloon on kertynyt pro bono -töitä. Kymmenisen vuotta sitten Käyhkö huomasi, että mainostoimistolla voisi olla aikaa ja resursseja myös hyväntekeväisyyteen.


Luonnonsuojelua korostettiin jo Käyhkön lapsuudenperheessä. Niinpä hän ryhtyi kampanjoimaan saimaannorpan puolesta. Toiveena on, että luonto säilyy myös tuleville sukupolville.


Adamsissa pistettiin hihat heilumaan ja suunniteltiin norppatuotemerkki. Siitä sai alkunsa Norps Rescue -tuotesarja.


Käyhkö otti yhteyttä Luonnonsuojeluliittoon ja tarjosi valmista konseptia. Vastapuolen oli helppo tarttua tarjoukseen, koska se ei maksanut liitolle mitään.


”Se oli win-win -tilanne. Me pääsimme auttamaan ja saimme samalla kokemusta yhdistysasiakkaista. Avautui uudenlainen asiakasrajapinta, sillä yhdistyksissä on erilaisia pelisääntöjä kuin kaupallisella puolella.”


Yhteistyö Luonnonsuojeluliiton kanssa on kasvanut ja jatkunut näihin päiviin asti. Kymmenen vuoden aikana on tehty useita yhteisiä kampanjoita sekä pro bono -töinä että normaaleina tilaustöinä.


”Luovan alan yrittäjänä toimiminen on minulle paras tapa tehdä työtä. Se tuo mahdollisuuksia tehdä asioita ja vapautta kokeilla. Pystyn tekemään hyvää omilla resursseillani”, Käyhkö miettii.Teksti: Noora Hellman

Kirjoittaja on FabulaMedian vastaava tuottaja


Kuvat: Petri Rajamäki/Fabula ProductionsMuotokuvassa Tuomas KäyhköKuvaus: Petri Rajamäki ja Jani Gerkman

Käsikirjoitus ja ohjaus: Petri Rajamäki

Editointi: Jukka Leikola

bottom of page