top of page

Linda Nyberg päästää aamiaispöydässä luovuuden valloilleen – ”Lapsen nauru on niin ihanaa”

Kotka, käärme, auto… Linda Nyberg loihtii tavallisista ruoka-aineksista mitä mielikuvituksellisempia annoksia ja saa siten poikansa maistamaan lähes kaikkea.


Aluksi kyseessä oli jekku. Sipoolainen Linda Nyberg kysyi taaperoikäiseltä pojaltaan, mitä tämä tahtoisi aamupalaksi. Poika totesi, että hän haluaa kalan.

Nyberg höristi korviaan aamupalatoiveen kuultuaan mutta ryhtyi hihitellen toimeen. Saisihan kalan rakennettua erilaisista ruoka-aineksista. Alle puikulanmallinen ruisleipäpala, päälle tuorejuustoa ja evät kurkkuviipaleista. Silmät mustikasta ja suu paprikasta.

Kun Nyberg näytti ”kalan” lapselleen, tämän ilme oli näkemisen arvoinen.

”Hän nauroi niin paljon – se oli niin ihanaa”, muistelee Linda Nyberg ensimmäistä ruokataidekokeiluaan.

Pian lapsi hoksasi pyytää äidiltään muitakin annoksia. Voisiko saada hevosen? Tai merenneidon?Yksi esimerkki Linda Nybergin annoksista. Kotkaan on käytetty jogurttia, värjättyä jogurttia, parsaa, cashew-pähkinöitä, keltaista paprikaa sekä salaattia. Kuva: Linda Nyberg


Hauskojen ruokalautasten myötä poika maisteli kaikkea yhtäkkiä paljon paremmin kuin ennen. Erityisen mielissään Linda Nyberg oli siitä, että myös kasvikset upposivat hienosti.

”Kasvikset, marjat ja hedelmät ovat niin tärkeitä, ja lapsen pitäisi oppia syömään niitä tosi aikaisin.”


IMG_20191208_135804

Auto-lautasella on omenaa, vihreää paprikaa, limppua, rieskaa, pilvimunia, keltaista porkkanaa, kookoshiutaleita ja jogurttia. Kuva: Linda NybergRuoka-annoksia pystyy tekemään tavallisista perusraaka-aineksista

Ennen ensimmäistä annostaan Nyberg ei ollut suunnitellut tekevänsä ruokataidetta eikä ollut nähnyt muidenkaan tekevän. Hän vain päästi mielikuvituksensa valloilleen.

Vuosien varrella luovia ruoka-annoksia on syntynyt kirjaksi asti. Lautasellinen rakkautta -kirjaan (Nemo/Otava 2019) on koottu Nybergin ottamia valokuvia ja helppoja ohjeita, joiden avulla kuka tahansa voi tehdä perusraaka-aineista houkuttelevia ruoka-annoksia. Hän on pitänyt muutaman vuoden ajan myös Instagram-tiliä, jonka nimi on osuvasti ”Breakfast for my son” eli `aamiaista pojalleni´.

IMG_20210314_191534

Papukaijaan on käytetty ruisleipää, tuorejuustoa, avokadoa, kurkkua, kiiviä, mustikkaa, cashew-pähkinöitä sekä keltaista, vihreää ja punaista paprikaa. Kuva: Linda Nyberg


ozedf

Leppoisan näköinen käärme. Viinirypäleet, mansikka, mustikat ja omena maistuvat ehkä vieläkin paremmalta tässä muodossa. Kuva: Linda Nyberg.

”Annoksiin ei tarvita mitään ekstra-aineksia. Riittää, kun on vaikkapa paahtoleipää, kurkkua ja mustikkaa. Itse teen annoksia riippuen siitä, mitä aineksia meillä on kotona.”

Yhden annoksen tekeminen ei vie paljonkaan aikaa. Nopeimmillaan sommittelu käy Nybergiltä yhtä nopeasti kuin perusvoileivän teko.

Joskus Nyberg saa hyvän idean seuraavan päivän annokseen jopa keskellä yötä ja kirjoittaa idean muistiin.

”Tein ennen töitä markkinoinnin parissa, ja luovuus ja ideoiden keksiminen ovat vahvuuksiani. Nyt kun olen vaihtanut työkuvioita, saan samat kiksit keksiessäni hyvän annosidean. Minulla on joka aamu fiilis, että olen aloittanut päivän tekemällä jotakin luovaa”, Nyberg iloitsee.

Toisinaan ruoka-annokset johdattelevat hyviin keskusteluihin ruokapöydässä. Esimerkiksi jos lautaselle ilmestyy ”haikala”, pöydässä saatetaan käydä pojan kanssa hienoja keskusteluja haiden elämästä.

Lapsen voi laittaa myös itse sommittelemaan.

”Lapset osaavat superhyvin. Jos heille sanoo, että tee jänis, he tekevät. Lapset näkevät luovuuden.”

nor

Linda Nybergin poika loihti tämän hiiren FabulaMedian lukijoiden iloksi. Annokseen on käytetty näkkileipää, tuorejuustoa, salamia, kiiviä, mustikoita, mansikkaa, porkkanaa, rusinoita, mantelia ja cashew-pähkinöitä. Kuva: Linda Nyberg

Teksti: Noora Hellman Kirjoittaja on FabulaMedian vastaava tuottaja. Kuvien oikeudet: Linda Nyberg

#mielikuvitus #raakaaineet #ruoka #taide #luovuus #ruokaannos #ruokataide

bottom of page