Lieminen tunnetaan pizzoista ja musiikista, mutta kaikista tärkeintä hänelle on aivan muu asia

Muotokuvassa ravintoloitsija ja muusikko Jaakko "Lieminen" Luomanen. Katso video sivun alalaidasta.


Herttoniemen teollisuusalueelle, autokorjaamoiden, varastotilojen ja rautakauppojen puristukseen on piilotettu pieni pizzeria.


Sisään tiensä löytäneitä asiakkaita odottaa ränsistynyt rappukäytävä ja ankaran minimalistinen sisustus. Perillä odottaa myös Jaakko Luomanen, joka sitoo pitkät vaaleat hiuksensa kiinni ja alkaa pyörittää taikinaa.


Jaakko Luomanen soittaa kitaraa pizzerian ulko-oven edessä.
Mies, kitara ja pizzeria. Kuva: Jani Gerkman.

Suuri osa asiakkaista tuntee Luomasen hänen taiteilijanimellään Lieminen.

”Mua on kutsuttu Liemiseksi jo tosi pitkään, en muista edes, kuinka kauan”, Luomanen kertoo taiteilijanimestään. ”Alkaa jo hämärtyä onko se Jaakko vai Lieminen.”


Luomanen nousi julkisuuteen vuonna 2013 julkaistun Tääl on Lieminen -biisin myötä. Hyväntuulisesta biisistä alkujaan tunnettu mies on viime vuosina vallannut alaa Helsingin ravintolamaailmasta, josta osoituksena myös Herttoniemen Crusty Pizza -ravintola.


Pelkästään kevään 2021 aikana Luomanen avasi Helsinkiin kaksi ravintolaa.

Yhteensä mies on avannut seitsemän ravintolaa viimeisen puolentoista vuoden aikana, jolloin ravintola-ala on ollut äärimmäisen tiukalla. Esimerkiksi Iltalehti on kutsunut häntä Suomen epätodennäköisimmäksi onnistujaksi.


Myös muusikon ura on edennyt vaikeista ajoista huolimatta. Hän teki Lähiöbotox-bändinsä kanssa levyn, joka sai kolme Emma-ehdokkuutta. Bändin edustamaa rapmetalli-genreä on pidetty menneiden talvien lumina, mutta niin vain kuulijoita ja menestystä on tullut.


Luomasella ei ole suoraa vastausta, miksi juuri hänen hankkeensa ovat menestyneet korona-aikana.


”Olen pyrkinyt olemaan positiivinen ja tuottelias ja paljon perheen kanssa myös”, hän sanoo. ”Opin näkemään asiat eri tavalla korona-aikana.”


Musiikissa ja ravintolatyössä on paljon yhtäläisyyksiä


Taikinasta on muodostunut jauhoisella pöydällä sitkas ja pyöreä pohja. Päälle tomaattikastiketta, pepperonimakkarasiivuja, fior di mozzarella -juustoa. Naapureissa korjataan autoja ja myydään rautanauloja.


Ajatus omasta ravintolasta ei ole syntynyt tyhjästä.


Jaakko Luomanen on puhunut aikaisemmissa haastatteluissaan, kuinka hän imi nuorena vaikutteita Jamie Oliverista ja muista television ruokaohjelmien tähdistä.

Itseoppinut kokki on myös harjoitellut useissa Suomen ravintolamaailman kirkkaimmissa helmissä, kuten Finnjävelissä, Kaskisissa ja Palacessa.


Ruoanlaitto ja hyvin syöminen olivat tärkeässä roolissa myös lapsuudenkodissa. Luomanen on sanonut, että heillä ei syöty eineksiä, vaan ruoat laitettiin aina itse.


Mikä sitten yhdistää musiikkia ja ruoanlaittoa? Jaakko Luomasen mukaan monikin asia, kuten ilmaisunvapaus ja luovuus.


Jaakko Luomanen istuu jakkaralla soittamassa kitaraa.
Luovuus ja ilmaisunvapaus yhdistävät muusikon ja ravintoloitsijan töitä. Kuva: Jani Gerkman.

”Mulle on tosi tärkeää omassa musiikissa, että se on riippumatonta ja luovaa”, Luomanen pohtii. ”Bändi on antanut mahdollisuuden siihen, että voin soittaa just sillä tavalla kuin luontaisesti soitan”, hän kiittelee.


”Ravintoloissa on vähän sama”, hän sanoo. ”Olen ollut tosi vähän aikaa vasta ravintoloitsija, mutta koen sen luovana alana”, Luomanen kertoo.


Luovuutta korostaa myös se, että pizzerioiden ja musiikin lisäksi Luomasella on työn alla muun muassa oma ruoka-aiheinen tv-ohjelmakonsepti.


”Haluan tehdä asioita, joista tykkään ja joista koen saavani nautintoa. On ilo huomata, että moni muukin on saanut niistä kicksejä.”


Perhe on tärkein


Taitava pizzanpaistaja käsittelee peltilapiota määrätietoisesti ja 380 celsiusasteessa hohkaava uuni hotkaisee välittömästi pizzan kitaansa.


Muusikon ja ravintoloitsijan työ on kuluttavaa. Aloihin yhdistetään usein epäsäännölliset työrytmit ja railakas alkoholinkäyttö.


Luomanenkaan ei ole nuorempana lasiin sylkenyt, mutta sittemmin elämänarvot ovat muuttuneet.


”Mikään asia ei ole niin tärkeä kuin perhe”, Luomanen sanoo vakavana. ”Perhe on ihan tärkein ja siitä en halua tehdä kompromisseja.”


Luomanen kertoo havahtuneensa siihen, miten usein tyttärellä ollessa asiaa ”isillä oli nyt tärkeä puhelu”. Hän halusi tehdä muutoksen ja pyhittää perheen kanssa vietettävän ajan.


”Kaikista tärkeintä on aika, jonka vietät lähimmäisten kanssa”, hän pohtii. ”Joku voi sanoa, että sitten on vähemmän aikaa tehdä bisnestä, mutta oikeasti voit priorisoida ja keskittyä asioihin paremmin, kun et vello bisnesmaailmassa puolta vuorokautta.”


Luomanen on myös ylpeä päätöksestään lopettaa alkoholinkäyttö reilut kaksi vuotta sitten. ”Se oli mun elämäni parhaita päätöksiä”, hän kertoo.


”Se avasi minulle täysin uuden polun mun elämässä, ja opin tosi paljon itsestäni ja vajavaisuuksistani. Ja myös niistä asioista ehkä missä olen hyvä, ja sitä kautta olen saanut irti enemmän itsestäni.”


Liike-elämä on tuonut pettymyksiä, mutta myös menestystä


Valmiit pizzat höyryävät ja sulanut juusto kuplii pinnalla villisti. Crusty Pizza -nimeä kantavat pahvilaatikkovuoret odottavat kuumia herkkuja sisuksiinsa.

Jaakko Luomasen elämässä on tällä hetkellä monta rautaa tulessa.


Muusikon uran ja ravintoloitsijan työn lisäksi aikaa vievät perhe ja harrastukset. Miten yksi mies voi olla niin monessa mukana?


”Se on aika yksinkertainen metodi loppupeleissä”, Luomanen sanoo. ”Olet vain skarppina ja hereillä ja läsnä siinä hetkessä.” Luomasen mukaan myös alkoholista luopuminen on ollut tässä tärkeää. ”Raittius on tuonut mun elämään tyyneyttä ja kiitollisuutta.”


Jaakko Luomanen istuu jakkaralla ravintolan oven edessä.
Jaakko Luomasta pidetään korona-ajan onnistujana. Kuva: Jani Gerkman.

Liike-elämään mahtuu myös pettymyksiä, minkä suhteen Luomanen on hyvin avoin.


”Minua on satuttanut se, että minua on petetty bisnesmaailmassa”, Luomanen myöntää. ”Mä en ehkä ole bisnesmaailmaan sopiva ihminen, koska ajattelen kaikista ihmisistä aina hyvää enkä koskaan haluaisi huijata ketään”, hän pohtii.


”Se on ollut kovaa kokea henkilökohtaisesti, että miten rajua tuo meininki on.”


Luomasen perhekeskeinen asenne on auttanut pettymysten osuessa tielle.


”Maailman ihanimmat kokemukset ovat perhelähtöisiä ja se, mitä olen saanut tehdä ja kokea tyttären ja vaimon kanssa, ne ovat oikeasti priceless”, Jaakko Luomanen toteaa.


”Kaikki muu on vähän kuin materiaa tai jonkun rakentamista, mutta tärkeimmät asiat ovat lähimmäiset ja rakkaus.”


Teksti: Antti Halonen

Kirjoittaja on FabulaMedian vastaava tuottajaKäsikirjoitus, ohjaus ja äänet: Petri Rajamäki

Kuvaus: Jani Gerkman ja Petri Rajamäki

Editointi: Jukka Leikola