top of page

Leikitäänkö hetki? – “kunnianosoitus sille hetkelle elämässämme, missä olimme vielä auki maailmalle"


Taiteilija Sophia Ehrnroothin installaatio Unelmien kenttä tuo tyhjälle jalkapallostadionille yli kaksituhatta jalkapalloa, jotka muistuttavat kaikkien oikeudesta leikkiä ja unelmoida.Kymmenet lapset juoksevat iloisina hylätyn tehdaskompleksin betonisella sisäpihalla. Rooman kevään vesisade kastelee lapset ja aikuiset läpimäriksi. On kastellut jo tuhansien vuosien ajan. 


Paikka on vanha roomalainen Salumificio, eli salamitehdas. Rakentumassa on kuvataiteilija Sophia Ehrnroothin taideinstallaatio 900 jalkapallolle, mutta sade uhkaa pilata kaiken. 


Kymmenisen vuotta sitten tehdasalueelle alkoi asettua laittomasti maahan tulleita siirtolaisia. Hylätystä tehtaasta on sittemmin tullut koti kymmenille aikuisille ja lapsille eri puolilta maailmaa: Romaniasta, Ukrainasta, Etelä-Amerikasta, Afrikasta.  


Vanha salumificio on nyt Metropoliz, ja sen asukkaat kutsuvat itseään nimellä metropoliziani. Suurkaupunkilaiset. 

Lapset touhuavat jalkapallomeren keskellä.

MAAMin alueen lapsia. Kuva: Stefan Bremer


Metropolizin tiloissa toimii myös Rooman kolmanneksi suurin nykytaiteen museo MAAM, eli il Museo dell’Altro e dell’Altrove. Toiseuden ja muukalaisuuden museo.

Elämä Metropolizissa ei ole helppoa. Lapset ovat köyhiä, useat ovat kohdanneet väkivaltaa. Taustat ja tarinat ovat pääosin surullisia.


Kaikilla heistä on silti unelmia. 


Ehrnroothin installaatiossa keväällä 2019 museon jalkapallokenttä täytettiin vanhoilla ja lahjoitetuilla jalkapalloilla, joilla MAAMin alueella asuneet lapset pääsivät pelaamaan ja leikkimään.  


“Olin menossa tekemään Roomaan MACRO-nykytaiteen museoon toista näyttely– ja työpajakokonaisuutta, kun MACROn museojohtaja kuuli jalkapalloinstallaatioideastani ja halusi minun toteuttavan sen kuratoimassaan MAAM-museossa”, Ehrnrooth kertoo installaation taustasta ja tavoitteista. 

“Halusin luoda nuorille vapaan tilan, jossa heidän olisi mahdollista sanoittaa unelmansa.”


Juuri jalkapallo on maailmanlaajuinen unelmien symboli.  

Se on unelmien tie kohti kuuluisuutta, parempaa elämää tai edes huomatuksi ja hyväksytyksi tulemista. Miljoonat lapset seuraavat sitä tietä, mutta hyvin harva pääsee lopulta perille.  


“Ajatuksena oli tehdä osallistava ulkoilmainstallaatio, joka olisi taiteilijan strukturoima visuaalisesti näyttävä teos. Koska tämä oli ensimmäinen kerta, kun toteutimme installaation, halusimme myös oppia, mitä sen toteutus käytännössä vaatisi”, Ehrnrooth jatkaa.


Installaation lopputuloksena syntyi dokumenttielokuva 900 Footballs, joka taltioi oikukkaan sään ja rosoisen, jopa hurjan, kuvauspaikan tuomat yllätykset ja taiteilijan tavan reagoida ja muokata prosessiaan. 

Rooman sää yllätti kuin vain elämä voi yllättää.  


“Installaatio toteutui eri tavalla kuin odotimme – sade vaikeutti ulkoilmainstallaation rakennusta ja lopulta konstruktoidusta taideinstallaatiosta tulikin yhteinen prosessi ja leikki, jota toteutimme yhdessä MAAMin alueella asuvien lasten ja nuorten kanssa”, Ehrnrooth pohtii.


“Kaikki suunniteltu meni uusiksi, juuri mikään ei toteutunut kuvitellulla tavalla. Odottamaton lopputulos oli, että marginalisoidut myöhäisteinit toivat leikin kentälle.”

Installaatio muistuttaa unelmoinnin voimasta

Suomalaisen jalkapallon tarina on täynnä unelmia ja pettymyksiä. 


Suomen miesten jalkapallomaajoukkue selviytyi vuosikymmenien pettymysten jälkeen lopulta arvokilpailuihin. Syksyn 2019 euforia muuttui tietämättömyyden tuskaksi, kun koronavirus siirsi kesän 2020 EM-kilpailut vuodella eteenpäin. Vielä ei tiedetä, pelataanko ensi kesänäkään.  


Kuvataiteilija Sophia Ehrnrooth jalkapallo kädessään.

Unelmia virus ei tapa.


Roomassa toteutettu palloinstallaatio tuodaan nyt isommassa mittakaavassa Suomeen, Helsingin Bolt Arenalle elokuussa 2021, kun kentälle asetellaan yli kaksituhatta jalkapalloa. 


“Rooman kokemuksesta jäi vielä mieleen se, että haluaisin toteuttaa installaation alkuperäisen vision mukaisesti – isolla stadionilla ja tuhansilla jalkapalloilla. Nyt meillä on oikeat yhteistyökumppanit ja kapasiteetti toteuttaa teos siinä mittakaavassa kuin se oli alun perinkin suunniteltu”, taiteilija Sophia Ehrnrooth kuvailee Helsingissä toteutettavan installaation taustaa. 

Sophia Ehrnrooth. Kuva: Stefan Bremer“Haluan herättää keskustelua nuorten unelmoinnista ja sen mahdollistamisesta. Myös kritisoida niitä urheilumaailman puolia, jotka tappavat helposti ilon ja leikin pelistä – luovuus ja vapaus kehittyä omassa tahdissaan on tärkeää niin urheilussa kuin taiteessakin”, Ehrnrooth toteaa.


“Installaatio on osana laajempaa Leikitään hetki –kampanjaa, jolla haluamme antaa nuorille mahdollisuuden kertoa unelmistaan ja aikuisille tilaisuuden tarkastella omaa asennoitumistaan nuorten unelmia kohtaan. Onko se oikeasti tukevaa vai ehkä hyväntahtoisen, mutta lannistavan realistista?” hän jatkaa. 


Hanketta tukevan SGN Sportia Oy:n toimitusjohtaja Panu Alhava on Ehrnroothin kanssa samaa mieltä aiheen tärkeydestä.


“Koemme lasten liikunnan, leikin ja unelmoinnin tärkeiksi, koska ne tukevat monin tavoin lasten hyvinvointia ja kehitystä”, Alhava toteaa. 


Leikitään hetki –kampanjan yhteistyökumppaneiden kanssa toteutetaan haastattelusarja, jossa kampanjaan osallistuvat ihmiset kertovat, mitä leikkiminen, unelmointi ja huomatuksi tuleminen heille merkitsevät.  


”Tavoitteellisen harrastamisen rinnalla myös pihapelit ja –leikit ovat lapsille hyvää ajanvietettä, ja ne opettavat sekä liikunnallisia että sosiaalisia taitoja. Pelin tuoksinassa unohtuvat hetkeksi mahdolliset arkiset murheet ja lapset voivat vapaasti toteuttaa itseään ja unelmiaan”, Panu Alhava jatkaa. 


Haastatteluissa osallistujat voivat myös pohtia, miten lasten ja nuorten unelmia on mahdollista tukea.


Panu Alhavan mukaan yhtiölle on luonnollista osallistua hankkeeseen. “SGN Group on lähes 90 vuotta vanha kotimainen perheyhtiö, jonka arvomaailmaan on aina kuulunut vastuullisuus”, Alhava sanoo.  


“Team Sportia– ja Sportia-ketjuihin kuuluvat kauppiaat tekevät monella paikkakunnalla aktiivista yhteistyötä paikallisten urheiluseurojen kanssa ja ovat täten omalta osaltaan mukana mahdollistamassa lasten ja nuorten harrastustoimintaa ja unelmien toteuttamista”, Alhava kertoo.


Kaikilla on lupa leikkiä ja unelmoida


Yhteydenpito Roomaan ja MAAM-museon lapsiin on ollut installaation toteutuksen jälkeen vaikeaa, eikä Ehrnrooth tiedä, mitä perheille ja lapsille nyt kuuluu. Koronapandemian vuoksi taiteilija ei ole päässyt käymään paikan päällä, mutta loppuvuodesta valmistui lyhytelokuva ”900 footballs”, joka kertoo Unelmien kenttä –installaation toteuttamisesta Roomassa.


“Haluaisimme palata MAAMiin ja järjestää elokuvanäytöksen siellä heti, kun tilanne sen mahdollistaa. Yhteydenpito tähän yhteisöön on Suomesta käsin hankalaa”, Ehrnrooth myöntää.


Mutta mitä Roomaan jäi installaation myötä?


“Ainakin 900 jalkapalloa!” Ehrnrooth toteaa. “Toivottavasti myös muiston vaikeuksien voittamisesta ja yhteen pelaamisen voimasta sekä hauskasta päivästä.”


Jokainen kohtaa väistämättä elämässään vaikeuksia, ja harva pääsee juuri siihen unelmaan, josta on lapsena haaveillut. Ehrnroothin mukaan sen tunnustaminen vaatii aikuisilta viisautta ja ymmärrystä. On tärkeää tukea lasten unelmia ja haaveita ja tiedostaa, että uusia haaveita ja unelmia voi syntyä läpi elämän.


Tässä kenties kiteytyy installaation ja Leikitään hetki –kampanjan sanoma.


“Teos ei oikeastaan kerro jalkapallosta vaan siitä elämän kohdasta, missä olimme vielä auki maailmalle rajoituksistamme huolimatta”, Ehrnrooth päättää. 


 “On lupa leikkiä ja lupa unelmoida.”


Teksti: Antti Halonen

Kirjoittaja on FabulaMedian vastaava tuottaja


Lue lisää Unelmien kenttä -installaatiosta osoitteessa unelmienkentta.fi

(Päivitetty installaation tietoja 19.4.2021.)


bottom of page