top of page

Kauppias Jarmo Rantanen arvostaa urheiluseurojen toimintaaMuotokuvassa kauppias Jarmo Rantanen. Katso filmi sivun alalaidasta.

Jarmo Rantanen, 38, kulkee mailarivistön ohi ja katsoo, että myytävät tuotteet ovat hyllyssä edustavasti. Pari vuotta sitten Rantanen ryhtyi kollegansa kanssa tamperelaisen urheiluliikkeen Team Sportia 10:n kauppiaaksi.


Asiakaskunta oli tullut jo aiemmin tutuksi, sillä ennen kauppiaaksi ryhtymistä hän oli työntekijänä samassa liikkeessä viitisentoista vuotta.


”Edelliset kauppiaat alkoivat keskustella, mitä kaikkea he meinaavat tehdä eläkkeellä. Kauppiaskollegan kanssa mietimme, että mitäs jos me alkaisimme kauppiaiksi. Siitä se asia eteni, ja nyt ollaan tässä”, Rantanen kertoo.


Hän on kolmen lapsen isä ja asuu Kangasalla, lähellä Tamperetta. Työssä antoisaa on asiakkaiden kohtaaminen.


”Jokainen asiakas on erilainen, ja jokainen päivä on erilainen”, Rantanen iloitsee.

Kauppias Jarmo Rantanen palvelee kassalla asiakasta.

Jarmo Rantanen nauttii asiakkaiden palvelemisesta. Kuva: Fabula ProductionsJääkiekkovarusteet päälle alle kouluikäisenä


Luistimet, mailat, kiekot ja pallot tulivat Jarmo Rantaselle tutuiksi heti pikkupoikana. Tie vei seurajoukkueisiin viiden tai kuuden vuoden iässä.


”On tullut pelattua jalkapalloa, ja on tullut pelattua jääkiekkoa. Nyt tietysti pelit ovat vähän vähentyneet, mutta olen kyllä pelannut aktiivisesti tähän asti.”


Nykyisin Rantanen tekee urheiluseurojen kanssa yhteistyötä kauppiaan roolissa. Korona-aikana hän on keskustellut seurojen vastuuhenkilöiden kanssa paljon siitä, miten poikkeusolot mahtavat vaikuttaa seuratyöhön. On ollut pelkoa, että eristäytymisen jälkeen lapset ja nuoret eivät ehkä enää löydä takaisin urheilujoukkueisiin.


Rantanen itse joutui kauppiaskollegansa kanssa lomauttamaan henkilökuntansa. Se oli pysäyttävä hetki.


”Mekin olemme vähän kuin joukkue ja perhe. Oli kovin paikka se, että jouduit sanomaan, että teidät lomautetaan nyt x ajaksi.”Seurajoukkueissa puhalletaan yhteen hiileen

Rantanen pitää seurojen tekemää työtä korkeassa arvossa, sillä sosiaaliset taidot kasvavat joukkueurheilua harrastaessa.


”Joukkueessa opitaan toimimaan ryhmässä ja puhaltamaan yhteiseen hiileen. Siellä ryhmäydytään, ja porukassa mennään ja porukalla pelataan. Mitä ikinä tehdäänkään, se on tosi tärkeää.”


Rantasen äänessä on kuultavissa pientä huvittuneisuutta, kun hän muistelee ensimmäistä jäähallikokemustaan. Hervannan jäähallilla piti mennä hissillä alas, mutta pientä poikaa jännitti niin paljon, ettei hän uskaltanut mennä hissiin. Isä vei takaisin kotiin, ja seuraavalla viikolla he koettivat uudestaan.


”Sen jälkeen en ole muuta kuin nauttinut siitä, että seuratoiminnasta on saanut uusia ystäviä. Heidän kanssaan on tätä yhteistä taivalta menty. En usko, että olisin mistään muualta tällaisia ystäviä ja kaveripiiriä saanut kuin urheilun ja seuratoiminnan kautta.”


Teksti: Noora Hellman Kirjoittaja on FabulaMedian vastaava tuottaja Kuvat: Fabula Productions/Petri Rajamäki


Muotokuvassa Jarmo Rantanen


Käsikirjoitus, ohjaus ja kuvaus: Petri Rajamäki

Editointi: Jukka Leikola

#urheiluseura #kauppias #urheiluharrastus #seuratoiminta #urheiluliike

bottom of page