top of page

Fabulan tärpit: viisi vinkkiä vastuulliseen ruoanlaittoon luonnossa

Lue vinkit turvalliseen retkeilyyn ja kokkaamiseen


Ulkona ruokakin maistuu paremmalta, sanotaan.


On totta, että grillaaminen kuuluu kesään ja voi miten hyvältä vaatimaton, trangialla valmistettu pussikeitto parhaimmillaan maistuukaan.


Luonnossa liikkumisella on todennetusti lukuisia myönteisiä terveysvaikutuksia. Se on monille rakas harrastus ja tapa huolehtia omasta hyvinvoinnista.


Emaalinen kahvikuppi rantakallion päällä.
Kuva: Jani Gerkman

Luontoretkien eväät voi myös hankkia suoraan luonnosta, jolloin säästyy turhan pakkausmateriaalin kuljettamiselta. Jokamiehenoikeuksien turvin voi nauttia esimerkiksi rauhoittamattomista kasveista, sienistä ja marjoista.


Luonnossa liikkumiseen, saati kokkaamiseen, liittyy kuitenkin voimakkaasti myös vastuullisuusnäkökulma.


Kulkija ei saa häiritä luonnon rauhaa ja roskaaminen on ehdottomasti kielletty. Tämän tietävät kaikki, mutta mitä muuta vastuullisen ruoanlaittajan on hyvä ottaa huomioon?


Retkikeitin kallion päällä.
Retkikeitin on turvallinen tapa valmistaa ruokaa luonnossa. Kuva: Jani Gerkman

Koostimme viisi vinkkiä Metsähallituksen ylläpitämältä Luontoon.fi -sivustolta.


Viisi asiaa, jotka luonnossa kokkaajan on syytä muistaa


1. Turvallinen tulenteko. Metsä- ja maastopalovaroitusten aikaan tulta ei saa tehdä. Suosi aina vanhoja nuotiopaikkoja, jos mahdollista. Jollei vanhaa nuotiopaikkaa löydy, tee nuotiopaikka niin, ettei siitä jää pysyviä jälkiä maastoon. Muista aina sammuttaa tuli huolella runsaalla vedellä. Nuotiopaikka voi näyttää sammuneelta, mutta silti esimerkiksi turve voi kyteä pinnan alla. Muista myös, että avotulen teko ja polttopuiden otto eivät ole jokamiehenoikeuksia.


2. Kunnioita luontoa ja tunnista rauhoitetut kasvit. Rauhoitetun kasvin tai sen osien poimiminen on kielletty. Kasvien valokuvaaminen on sallittua, jos kuvaaminen ei vahingoita kasvia. Varo myös tallaamasta polkujen ulkopuolella kasvavia kasveja.


3. Muista, että vastuullisesta retkeilijästä ei jää jälkeäkään luontoon. Vie mennessäsi kaikki, minkä toit mukanasi. Siivoa myös muiden mahdollisesti jättämät jäljet.


Tiheää ja vehreää kasvustoa.
Vastuullinen retkeilijä kunnioittaa luontoa. Kuva: Jani Gerkman

4. Retkeile ja kokkaile lähellä. Suosi sellaisia retkikohteita, joihin pääset päästöttömästi esimerkiksi polkupyörällä, soutuveneellä, hiihtäen tai kävellen.


5. Ennakoi ja valmistaudu. Huolehdi turvallisuudesta, jotta et saata itseäsi tai muita vaaraan. Arvioi etukäteen, mitä vaaroja retkeen liittyy ja miten ne voi ennalta ehkäistä.


Lähde: Metsähallitusbottom of page