FabulaMedian viisi vinkkiä kesälomalleKoronapandemia jyllää yhä, eikä ulkomaanmatkasta uskalla edes haaveilla. Kesäloma on tänäkin vuonna, suunnitelmat vain puuttuvat. Suosituimmat käyntikohteet ja ajanviettopaikat koettiin jo viime kesänä.


Ei hätää! Taidetta ja kulttuuria sekä vastuullista matkailua on onneksi tarjolla turvallisesti tänäkin kesänä ympäri Suomen, joten sisälle ei kannata jäädä kyhjöttämään.


Kokosimme sinulle kesäloman viettoon viisi aikasi arvoista vinkkiä, joita et välttämättä ole aiemmin ajatellut.


1. Wanha Markki – Eläinten vanhainkoti


Onko tämä kenties Suomen sympaattisin vierailukohde?


Wanha Markki on Ylistarossa sijaitseva taiteilijakoti. Päätalo on 1800-luvun perinteinen pohjalaistupa, jossa on mahdollista vierailla kaikkina kesäkuukausina. Päätalossa toimivat isäntäparin, taidemaalari Heikki Laaksosen ja keraamikko Liisa-Cristiina Laaksosen työtilat sekä myymälä, josta vierailijoiden on mahdollista ostaa taidetta ja lahjatavaroita.


Erityisen sympaattisen tästä käyntikohteesta tekee se, että pihassa sijaitsee Suomen ainoa eläinten vanhainkoti. Lopetusuhan alta pelastetut, eläkepäiviään viettävät eläimet laiduntavat Wanhan Markin pihapiirissä. Niitä on mahdollista käydä katsomassa koko kesän ajan, aina elokuun puoleen väliin saakka.


1800-luvun pohjalaistuvassa toimii myös kesäisin ”Tupakaffila”, jossa vierailijoiden on mahdollista nauttia kahvia, teetä, lihapiirakoita, muffinseja ja Laitilan limonadeja sekä pillimehuja.


Tarkemmat tiedot ja aukioloajat löydät täältä.


2. Mekaanisen musiikin museo


”Oletko nähnyt ennen nerokasta soitinta, joka soittaa viulua ja loihtii ilmoille upean esityksen huippuviulistien säveliä? Entä miten suuri orkestrioni taikoo mahtavaa orkesterimusiikkia, ilman monen kymmenen hengen orkesterin läsnäoloa, tai piano ja haitari soittavat ilman soittajaa?”


Tätä kysyy Mekaanisen musiikin museo omilla verkkosivuillaan. Mekaanisen musiikin museo on Varkaudessa sijaitseva museo, joka sijaitsee Lehtoniemen kaupunginosassa, entisessä vanhainkodissa.


Museon kokoelmien pohjana on saksalais-suomalaisen Kempfin perheen yksityinen kokoelma, jonka he toivat Saksasta Suomeen ja laittoivat esille 1981. Kokoelmaan kuului aluksi 70 mekaanista soitinta, mutta vuonna 2018 kokoelmaan oli kertynyt jo noin 400 esinettä. Ne esittelevät mekaanisen musiikin historiaa vuodesta 1850 lähtien aina nykypäivään saakka.


Museossa on noin tunnin mittainen opastettu kierros, joka herättää esineet eloon mielenkiintoisten tarinoiden muodossa. Kierroksen aikana ääneen pääsevät monien muiden lisäksi muun muassa 75 soittajan orkestrioni Poppers Goliath, joka kohoaa salissaan mahtavaan viiden metrin korkeuteen sekä iloisen värikäs ja mahtipontinen katuposetiivi Amadeus, jonka sävelet tuovat mieleen markkinatunnelman.


Noin tunnin mittaisen, mielenkiintoisen opastetun kierroksen aikana vierailijalle esitellään suuri osa museon neljästäsadasta instrumentista, jotka ovat seitsemässä suuressa oman aikakautensa mukaisesti sisustetussa salissa.

Museossa on mahdollista vierailla koko kesän ajan.


Lisää museosta, hinnaston sekä aukioloajat löydät täältä.


3. Vastuullinen shoppailureissu Turkuun


Tehtäisiinkö shoppailureissu Turkuun? Turku on upea kesäkaupunki, jossa on mahdollista shoppailla vastuullisesti. Turun keskustan alueelle on ilmestynyt monta trendikästä second hand -putiikkia, joista muutamat ovat listattuna tähän:

  • Maanantaimarket ­­– Ihana, raikas ja rento. Näillä sanoilla Maanantaimarket kuvailee liikettään. Sitä se todella myös on. Ihana pastellisävyin sisustettu myymälä huokuu raikkautta ja trendikkyyttä, eikä liikettä uskoisi kirpputoriksi. Maanantaimarketissa asiakkaat voivat myös pysähtyä nauttimaan paikallisen Frukt Coffee Roasterin kahvia tai ihmettelemään elämää teekupin ääreen. Putiikki myy myös paperituotteita sekä Maanantaimallin koruja.

  • Second hand & cafe Ilona – Tässä ihanassa second hand -putiikissa yhdistyy Cafe Ilonasta tuleva belgialaisten vohveleiden tuoksu ja tyylikäs liike.

  • Dirty Hippies Lifestyle – Suosittu, viihtyisä ja moderni second hand -liike Turun keskustassa. Kenkien, vaatteiden ja asusteiden lisäksi putiikista on mahdollista ostaa myös luonnonkosmetiikkaa sekä ekologisia kodin sisustus- ja siivousjuttuja.

  • Merkitys 2nd Hand Shop – Merkitys on ihana ja tyylikäs second hand -myymälä, joka on keskittynyt myymään naisten ja miesten vaatteita, kenkiä ja asusteita.

  • Ecolocal Market – Ecolocal Market on uuden ajan ekologinen lifestyle-myymälä. Ecolocal Marketissa voit shoppailla itsellesi vastuullisesti vaatteita, asusteita, sisustustuotteita sekä uusia innovatiivisia designtuotteita muualta maailmalta. Tässä myymälässä yhdistyvät ekologisuus, vaatelainaamo sekä second hand.

4. KWUM – Keramiikkamuseo


Kelpaisiko päiväreissu Fiskarsiin hienoja taideteoksia katsomaan?


Tämä käyntikohde sijaitsee vain noin tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta. KWUM on keramiikkamuseo, jonka arkkitehtuuri yhdistää upealla tavalla puuta ja keramiikkaa.


Museon arkkitehti on taitava professori Tuomo Siitonen. Pysyvien näyttelyteosten lisäksi voit nähdä myös Kari Widnäsin omia kokoelmia sekä vaihtuvissa näyttelyissä kotimaisten ja ulkomaisten keramiikkataiteilijoiden teoksia.


Museon aukioloajat löydät täältä ja muun informaation löydät täältä.


5. Sompasauna


Hylätystä puukiukaasta Helsingin kulttuuriteko -palkinnon voittajaksi.


Vuonna 2011 joukko kaupunkilaisia löysi maasta hylätyn puukiukaan. Ilman lupia, hylättyä puukiuasta käyttäen tämä kaupunkilaisporukka päätti rakentaa hökkelisaunan sataman joutomaalle. Tässä vaiheessa kukaan ei varmasti olisi osannut odottaa, että vuonna 2015 sauna palkittaisiin Helsingin kulttuuriteko -palkinnolla.


Tämä Helsingin Kalasatamassa sijaitseva sauna on aina avoin ja täysin ilmainen. Puusaunaa voi siis lämmittää ja käyttää kuka tahansa ympäri vuorokauden.

Kesällä kannattaakin pakata pyyhe ja tossut mukaan ja lähteä Sompasaunalle rentoutumaan ja virkistymään. Uimapuvun voit ottaa mukaan halutessasi, mutta tähän saunaan voit mennä nakunakin, jos tämä vaihtoehto tuntuu mielekkäämmältä.


Sompasaunan sijainnin ja muut tiedot löydät tästä.


Teksti: Julia Rajamäki

Kirjoittaja vastaa FabulaMedian somekanavien ylläpidosta.

Kuva: Petri Rajamäki / Fabula Productions Oy