top of page

Ensi- ja turvakotien liitto tarttui ääniviestinnän mahdollisuuksiin


Petri Rajamäki äänittää aitoja metsän ääniä mikrofonin kanssa.
Petri Rajamäki äänittää radiomainoksen taustaääniä metsässä. Kuva: Jani Gerkman / Fabula Productions.

Ensi- ja turvakotien liitto starttasi toukokuun alussa kampanjan, joka rohkaisee ihmisiä hakemaan apua ajoissa. Fabula teki kampanjaa varten radiomainokset ja podcast-sarjan.


”Väkivalta ei kuulu parisuhteeseen. Ensi- ja turvakotien liitto auttaa, jotta jokainen olisi turvassa”, sanoo radiomainosääni. Edellä on kuultu ääninäytelty pätkä, jossa ystävä huolestuu toisen perhetilanteesta ja kyselee tämän kuulumisia.


Kyseessä on yksi viidestä radiomainoksesta, jonka Fabula Productions teki Ensi- ja turvakotien liitolle. Nämä mainokset pyörivät toukokuussa Radio Rockilla, Suomipopilla, Groovella, Me Naiset Radiossa ja muutamilla muilla Sanoman radiokanavilla. Yhteensä mainokset saavat kanavilla kuusi miljoonaa kuuntelukertaa.


Radiomainokset ovat osa liiton Jokainen on turvassa -kampanjaa. Kampanjalla halutaan tehdä liiton palveluita tutuiksi ja rohkaista erilaisissa vaikeissa elämäntilanteissa olevia hakemaan apua. Syynä avun hakemiseen voivat olla esimerkiksi lähisuhdeväkivalta, uupuminen vauva-arjessa, hankaluudet sopia lapsen asioista erotilanteessa tai vanhemman päihdeongelma.


Liitto rohkaisee ottamaan yhteyttä chat-kanaviensa kautta, koska niissä voi keskustella ammattiauttajien kanssa nimettömästi. Fabula on myös tuottanut liitolle kampanjaan kuuluvan podcast-sarjan, jossa pureudutaan samoihin teemoihin syvällisemmin.


Yhteistyö Ensi- ja turvakotien liiton kanssa on merkityksellistä


Fabula kuvasi jo viime vuonna Ensi- ja turvakotien liitolle mainosspotteja, joita esitettiin Helsingin Narinkkatorin suurilla screeneillä. Tänä keväänä yhteistyö syveni podcastien, radiomainosten ja artikkelituotannon puolelle.


Fabula Productionsin toimitusjohtaja ja vastaava tuottaja Petri Rajamäki sanoo, että näin monikanavaiseen viestintähankkeeseen osallistuminen oli kiinnostavaa. Ensi- ja turvakotien liiton kaltaisen toimijan kanssa työskentely on myös tuntunut merkitykselliseltä.


”Koen suurta ylpeyttä siitä, että olemme saaneet olla osana 75-vuotiaan Ensi- ja turvakotien liiton juhlavuoden viestintähanketta. Erityisesti siksi, että korona on pahentanut niiden ihmisten tilannetta, joita Ensi- ja turvakotien liitto auttaa”, Rajamäki sanoo.


Avuntarve on todellakin kasvanut poikkeustilanteessa. Ensi- ja turvakotien liiton saamien chat-yhteydenottojen määrä viisinkertaistui viime vuonna edelliseen vuoteen verrattuna. Tästä syystä liitto on pidentänyt chat-kanaviensa aukioloaikoja.

Fabula kuvasi jo viime vuoden puolella Ensi- ja turvakotien liitolle videospotteja. Laulaja Mariska lähti tuolloin videoprojektin keulakuvaksi. Kuva: Petri Rajamäki / Fabula Productions.

Podcastien aiheet valittiin liiton eri työaloilta


Podcast-sarjan ensimmäisessä jaksossa kokemusasiantuntija kertoo, miten hän pääsi irti väkivaltaisesta suhteesta. Toisessa jaksossa puolestaan kuullaan, millaista on työskennellä päihteistä kuntoutuvien vauvaperheiden vanhempien kanssa.


Kolmas jakso pureutuu lasten tunteisiin vanhempien erotessa, ja neljännen podcastin teemana on vauvaperheiden jaksaminen. Viidennessä jaksossa parivuotiaan lapsen äiti kertoo, kuinka hän vaikeiden vaiheiden jälkeen löysi äitiyden ilon.


Projektin alussa liiton viestintätiimi kokosi aiheita podcasteihin eri työalojen kanssa. Näkökulmia, ideoita ja toteutustapoja kirkastettiin Fabulan kanssa. Fabulan huolehdittavaksi jäi podcastien käsikirjoittaminen, äänittäminen, haastatteleminen, editointi ja valmiiden podcastien vieminen julkaisukanaviin.


Radiomainosten käsikirjoituksiin liitto halusi vaikuttaa paljon itse. Fabula teki myös ehdotuksia käsikirjoituksiksi sekä hioi käsikirjoituksia. Äänitykset, roolitukset ja editoinnit hoidettiin Fabulassa.


Petri Rajamäki tarttui radiomainosprojektiin kiinnostuneena.


”Huomasin, että raflaavat äänet eivät olisi näissä mainoksissa toimineet. Tarvittiin tavalliselta kuulostavaa puhetta. Tämä oli mielenkiintoinen kulma radiomainontaan.”


Petri Rajamäki äänittää mikrofonin kanssa metsässä taustaääniä radiomainoksiin.
Petri Rajamäki halusi tuoda radiomainoksiin tavalliseen elämään kuuluvia ääniä. Kuva: Jani Gerkman / Fabula Productions.

Ääniviestintä uppoaa uudenlaisella tavalla


Ensi- ja turvakotien liitto on ilmaissut tyytyväisyyteensä Fabulan työhön.


”Yhteistyö on sujunut hyvin, ja aikataulut ovat pitäneet”, Ensi- ja turvakotien liiton viestintäpäällikkö Mikko Savelainen summaa projektin kulun.


Myös tuotantojen lopputulokset ovat miellyttäneet. Radiomainokset ovat jo ensimmäisen viikon aikana tuoneet paljon hyvää huomiota liitolle.

Samoin podcasteilla voidaan nostaa liiton viestintää eri tavalla esiin kuin kirjallisilla materiaaleilla.


”Moneen kertaan olen kuullut tämän asian, mutta tämä osuu ja uppoaa”, Ensi- ja turvakotien liiton viestinnän asiantuntija Laura Kouri kommentoi erästä podcast-jaksoa tuoreeltaan.


Podcastien kokonaisuuteen Kouri sanoo olevansa todella tyytyväinen.


”Jaksoja kuuntelee mielikseen, ja asia nousee ihanasti esiin.”

Teksti: Noora Hellman

Kirjoittaja on FabulaMedian vastaava tuottaja.

bottom of page