Fabulalta yrityksesi saa kaunista, rekisteröityneen droneoperaattorin kuvaamaa ilmakuvaa. Katso esimerkkivideo jutun lopusta.
Dronet valtasivat Suomenkin ilmatilan muutama vuosi sitten.
Suomessa on arvioitu olevan yli 50 000 dronea, eli kamerallista lennokkia. Ammattilaiset ja harrastelijat ovat lennättäneet laitteitaan vapaasti maalla ja kaupungeissa eikä vaaratilanteiltakaan ole aina vältytty.
Nyt tilanne on muuttunut, sillä uusi dronelaki on yhtenäistänyt droneja koskevat säädökset koko EU:n alueella.

Käytännössä muutos on tarkoittanut sitä, että kamerallisten dronejen kuljettajien täytyy rekisteröityä droneoperaattoriksi ja kirjautua rekisteriin. 1.1.2023 jälkeen yli 250 grammaa painavien dronejen ohjaajen täytyy lisäksi suorittaa teoriakoe. Siihen asti koe vaaditaan yli 500 grammaa painavien dronejen ohjaajilta.
Rekisteröityminen maksaa, joten ilmakuvaa tarvitsevan kannattaa harkita rekisteröitymisen tarvetta.
Tuotantoyhtiöillä, kuten Fabulalla, on yleensä rekisteröitynyt operaattori ja mahdollisesti useampia rekisteröityjä droneohjaajia, jotka voivat suorittaa kuvauksen ammattimaisesti ja kustannustehokkaasti.
Rekisteröitymisvelvoite sama harrastajille ja ammattilaisille
Jos kuitenkin haluaa rekisteröityä droneoperaattoriksi, mitä asioita pitäisi ottaa huomioon? Kysyimme laiteilmailua valvovalta viranomaiselta.
”Kannattaa selvittää rekisteröitymisvaatimukset ja miettiä haluaako rekisteröityä yhdeksi, kolmeksi vai viideksi vuodeksi kerrallaan”, Traficomin ylitarkastaja Esa Stenberg sanoo. ”Suosittelemme vahvaa tunnistautumista rekisteröitymisen yhteydessä, koska tällöin verkkoteoriakokeesta ei missään tapauksissa tule ylimääräistä maksua rekisteröitymismaksun lisäksi, ja vahvasti tunnistautuneena operaattorina voit ilmoittaa myös muita kauko-ohjaajia verkkoteoriakokeeseen”, hän jatkaa.

Stenberg muistuttaa dronejen kasvaneista käyttäjämääristä ja sitä kautta muodostuneesta tarpeesta yhteisille säännöille. ”Rekisteröinnin ja koulutuksen tarkoituksena on kasvattaa tietoisuutta säännöistä ja sitä kautta lisätä myös turvallisuutta”, Stenberg kertoo. ”Myös operaattori hyötyy siitä, että sen käyttämät kauko-ohjaajat ovat kouluttautuneita ja tuntevat säännöt.”
Säännöt ovat samat kaikkialla EU:n alueella. ”Lennättäjän on myös jatkossa helpompaa ja selkeämpää toimia muissa EU-maissa. Jos olet rekisteröitynyt ja suorittanut Suomessa verkkoteoriakokeen hyväksytysti, on siitä saamasi todistus voimassa esimerkiksi myös Ruotsissa”, Esa Stenberg sanoo.
Ilmakuva on kaunista ja sillä on pitkä käyttöikä
Taitavasti otettu ilmakuva on parhaimmillaan ajatonta, kaunista ja seesteistä ja videoiden käyttöikä on pitkä.
Luonto- ja maisemakuvauksen lisäksi ilmakuvaa voidaan hyödyntää esimerkiksi rakennuskohteiden kuvaukseen, matkailun edistämiseen tai vaikkapa symboloimaan sitä kuuluisaa ”isoa kuvaa”, eli strategista suunnitelmallisuutta ja suurten kokonaisuuksien hallintaa.
Ilmakuvan lisäksi dronet kulkevat ja kuvaavat myös veden alla.
Ota yhteyttä ja kysy dronekuvaamisen mahdollisuuksista.
0505345204
Ohjaus, kuvaus ja äänet: Petri Rajamäki