top of page

Carita Peltonen kokee riskinoton velvollisuutena – ”metsä on kokonaisvaltainen tila ja tunne"

Yrittäjä Carita Peltosen motto on ”usko unelmiin, ole rohkea ja älä anna periksi ensimmäisten vaikeuksien tullessa eteen”. Metsästä voimaa saavan naisen muotokuvan voit katsoa sivun alareunasta.


”Ainut paikka, mihin saatoin lähteä koirani pyynnöstä oli metsä”.


Carita Peltonen muistelee muutaman vuoden aikaisia tunnetilojaan. Hän oli sairastunut työuupumukseen, tunsi olevansa rikki ja vältteli ihmisiä.


”[Metsästä] tuli minulle todella vapauttava ja voimauttava paikka,” Peltonen toteaa nyt.


Carita Peltonen nojaa puuhun.
Kuva: Jani Gerkman

Carita Peltoselle metsä on paitsi terveyden ja hyvinvoinnin lähde, myös työ. Hänen omistamansa yritys Metsä/Skogen tuotteisti metsää ja toi sitä kiireisten kaupunkilaisten saataville.


Peltonen on sittemmin kertonut avoimesti yrityksensä konkurssista. Samalla hän on kuitenkin säilyttänyt uskonsa tulevaisuuteen.


”Lähtökohtaisesti olen aina tuonut jotakin uutta markkinaan, sellaista mitä ei ole ennen ollut”, Peltonen sanoo ja viittaa mm. Metsä/Skogen-yritykseensä.


Yrittäjä Carita Peltosen motto on ”usko unelmiin, ole rohkea ja älä anna periksi ensimmäisten vaikeuksien tullessa eteen”. Metsästä voimaa saavan naisen muotokuvavideon voit katsoa sivun alareunasta.


”Mutta toisaalta se on yrittäjälle myöskin velvollisuus, jotta saadaan muutkin uskomaan samaan unelmaan, niin pitää itse ottaa riskejä”.


Vastuullisuus tuo työhön merkityksellisyyttä


Vastuullisuudesta on tullut yksi 2020-luvun keskeisiä työelämän ilmiöitä.


Yrityksille ei enää aina riitä missioksi tuottaa voittoa omistajilleen, vaan yhä useampi yritys määrittelee tehtäväkseen jonkin yhteiskunnallisen ongelman tai epäkohdan parantamisen.


Myös Carita Peltoselle on tärkeää, että työn kautta voi antaa jotakin hyvää yhteiskunnalle.


”Viimeiset vuodet, vuodesta 2008 kun perustin Touchpoint Oy:n, kestävä kehitys, ekologisuus on leimannut vahvasti sitä tekemistä ja yrittäjyyttä,” Carita Peltonen kertoo.


Carita Peltonen halaa puuta.
Puiden halaaminen tuntui aluksi nololta, mutta nyt Carita saa siitä voimaa. Kuva: Jani Gerkman

”Vastuullisuus on vielä laajentunut siitä ekologisuudesta kokonaisvaltaisempaan vastuullisuuteen, eli se tekee mun työstä merkityksellistä ja antaa isomman mission yrittäjyydelle”.


Peltonen on huolissaan myös ihmisten hyvinvoinnista korona-aikana. Hän kertoo, kuinka pahoinvointi on monilla työpaikoilla lisääntynyt. Metsä voisi olla tähän yksi ratkaisu.


”Ennaltaehkäisevästi voidaan viedä myös esimerkiksi metsiä tiloihin”, hän pohtii.


Metsä on valtava voimavara


Carita Peltonen näkee metsän valtavana voimavarana kaikille ihmisille, jotka kykenevät hankkiutumaan metsän äärelle. Peltosen mielestä metsä voimaannuttaa, ja metsästä voi kukin löytää oman luontoyhteytensä.


Monille tällaisista puheista tulee ensimmäisenä mieleen puiden halailu.


Carita Peltonen muisteleekin huvittuneena ensimmäisiä puunhalauskokemuksiaan.


”Se oli minulla ensin vähän nolokin kokemus”, hän myöntää.


”Se ei tuntunut luontevalta. Mutta tänä päivänä halailen puita joka päivä ja ihanalta tuntuu laittaa kasvot männyn kaarnaan kiinni ja tuoksutella sitä”, Peltonen kuvailee.


”Aamuisin aina kun vedän keuhkot täyteen metsäilmaa niin sen jälkeen pesen kasvot joko lumella tai lätäkkövedellä ja tuntuu, että elämä alkaa taas oikealla tavalla”.Ohjaus ja Äänet: Petri Rajamäki

Kuvaus: Jani Gerkman ja Petri Rajamäki

Editointi: Jukka Leikola


Teksti: Antti Halonen

Kirjoittaja on FabulaMedian vastaava tuottaja

bottom of page