top of page

Bolt Arena täyttyi unelmista - "pidetäänkö täällä joskus kesäolympialaisia, siitäkin voi unelmoida"

Fabula suunnitteli ja toteutti kuvataiteilija Sophia Ehrnroothin suuren jalkapalloinstallaation live-lähetyksen. Voit katsoa installaatiosta tehdyn koosteen jutun alta.


Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori tarttui päättäväisesti Töölön jalkapallostadionin nurmella levänneeseen jalkapalloon, kuljetti sen kohti maalia ja potkaisi pallon näyttävästi maalin alakulmaan.


Hetkeä aiemmin kuvataiteilija Sophia Ehrnrooth oli ohjeistanut Unelmien kenttä -installaation avauspotkaisijoita tekemään juuri näin. Ota pallo, ajattele unelmaasi ja jos olet valmis sen toteuttamaan, tee maali.


Sitä emme tiedä, mistä Vapaavuori unelmoi tehdessään maalin. Avauspotkun jälkeisessä FabulaMedian haastattelussa hän kuitenkin korosti lasten liikkumisen merkitystä yhteiskunnassa ja väläytti myös mahdollisuutta järjestää joskus kesäolympialaiset Helsingissä.


Jalkapalloja jalkapallokentällä.
Kuva: Petri Rajamäki.

”On hirvittävän tärkeää, että lapset saavat kipinän liikkumiseen mahdollisimman nuorena”, Vapaavuori sanoi ja korosti vanhempien ja perheiden merkitystä lasten unelmien tukemisessa. ”Kaikki ne ihmiset ja vanhemmat, jotka ovat tekemisissä lasten kanssa, ja kaikkein pienimpien lasten kanssa, niin viekää ulos, pankaa kentälle, laittakaa palloa käteen tai jalan päälle tai mitä tahansa, ja yrittäkää antaa lapselle mahdollisuuksia itse rakastua liikkeeseen ja liikkumiseen.”


Installaatio sai monen osallistujan herkistymään ja muistelemaan omaa lapsuuttaan ja lapsuuden unelmiaan. Niin myös Vapaavuoren.


”Kyllä omat lapsuuden kesät tulevat ensimmäisenä mieleen”, Vapaavuori totesi kysyttäessä mitä ajatuksia installaatio hänessä herättää. ”Palautuu mieleen, kuinka ihanan huoletonta ja mukavaa ja virikkeellistä se elämä oli pikkupoikana”.


Vapaavuori muistutti myös, että osa unelmista voi olla hyvinkin epätodennäköisiä, mutta yhtä kaikki tärkeitä. Kysyttäessä, voisiko yksi unelma olla saada kesäolympialaiset taas joskus Helsinkiin, hän oli aprikoiva.


”Se, pidetäänkö täällä joskus kesäolympialaisia, niin siitäkin voi unelmoida. Se voi olla hyvä haave, se ei ole ehkä kaikkein todennäköisimpiä unelmia, mutta mistä sitä koskaan tietää?”, Vapaavuori pohti. ”Jos me nyt vaikka ruotsalaisten, tanskalaisten ja norjalaisten kanssa lyötäisiin hynttyyt yhteen ja päätettäisiin että yhdessä me voidaan tällainen järjestää, niin eihän sitä koskaan tiedä”, hän jatkoi.


”Unelmia pitää olla, minusta unelmat ovat tärkeitä. Suurin osa unelmista ja haaveista eivät välttämättä toteudu eikä niiden tarvitsekaan toteutua. Olennaista, että niitä on.”


Unelmat vaihtuvat elämän mittaisessa estejuoksussa


Sophia Ehrnrooth muistutti installaatiolla, että ihmisten elämäntilanteet, vaikeudet ja myös unelmat muuttuvat väistämättä ajan myötä.


”Unelmointi ja se, että haaveilee itselleen jotakin hyvää, voi olla elämän mittainen esterata”, Ehrnrooth totesi FabulaMedian haastattelussa installaation aikana.


Ehrnrooth halusi muistuttaa teoksellaan, että meidän pitäisi pystyä olemaan alati avoimia uusille mahdollisuuksille ja muistaa lapsuuden hetkiä, jolloin kaikki oli vielä mahdollista. ”Tekemällä asioita, joilla pääsee eteenpäin, vaikka pieni haave kerrallaan, voi johtaa johonkin mitä ei välttämättä suunnitellut. […] Tämän teoksen kautta haluaisin antaa tällaisen aktiiviuden […] potkaista joku oma unelma liikkeelle”.


Sophia Ehrnrooth onkin aikaisemmin sanonut, että teos ei varsinaisesti kerro jalkapallosta, vaan siitä elämän kohdasta, jolloin olimme vielä auki maailmalle rajoituksistamme huolimatta.


Toisaalta jotkut ikkunat sulkeutuvat pysyvästi, eivätkä unelmat aina toteudu. Myös vanhoista unelmista pitäisi tarpeen tullen osata luopua, ja ehkä vaihtaa ne uusiin.


Kysyttäessä taiteilijan omista unelmistaan hän palasi lasten ja nuorten unelmien kannatteluun.


Taiteilija Sophia Ehrnrooth antamassa radiohaastattelua.
Taiteilija Sophia Ehrnrooth (oik.) antamassa haastattelua. Kuva: Petri Rajamäki.

”Tärkein unelmani just nyt on, että me aikuiset voisimme oikeasti keskustella nuorten harrastamisesta ja ehkä suorituspaineista, jotka tulevat kauhean aikaisin nuoren elämässä. Niin harrastuksissa kuin kouluissa ja yhteiskunnassa laajastikin”, Ehrnrooth pohti.


”Voisimme oikeasti miettiä, miten me voimme kannatella heidän unelmiaan, miten me aikuiset voimme suhtautua heihin hieman empaattisemmin ja jollain lailla kannustaa ja olla lyttäämättä nuorten ja lasten, joskus meidän korvissamme hassuiltakin kuulostavia haaveita ja unelmia,” Sophia Ehrnrooth kiteytti.


Pallot jatkavat kulkuaan lasten leikkeihin ja peleihin


Yksi teoksen pääyhteistyökumppaneista oli urheiluvälineketju SGN Sportia Oy, jonka tuen ansiosta kenttä saatiin täytettyä palloilla.


”Meille on luontaista olla mukana tällaisessa tapahtumassa, joka liittyy nuorten ja lasten liikuntaan ja niiden tukemiseen”, Sportian toimitusjohtaja Panu Alhava kertoi.


Alhava myös muistutti, että harvasta tulee lopulta huippu-urheilijaa, ja se täytyisi muistaa lasten ja nuorten tukemisessa. ”Olisi hirveän tärkeää, että voisi monella tasolla harrastaa ja kokeilla erilaisia lajeja matalalla kynnyksellä. […] Se porukkaan kuuluminen ja yhteisö siinä on nuorten kehitykselle ja hyvinvoinnille erittäin tärkeä asia”, Alhava totesi.


Neljä ihmistä jalkapallokentällä.
Tilaisuuden tukijoita taiteilijan seurassa. Vasemmalta: Sophia Ehrnrooth, Panu Alhava, Ari-Matti Ruottu, Tuomas Tampsi. Kuva: Petri Rajamäki

Päivän päätteeksi installaatio purettiin ja pallot jatkoivat matkaansa. Teoksen teeman mukaisesti pallojen haluttiin mahdollistavan lasten ja nuorten unelmointia ja harrastamista.


Installaation yhteistyökumppani ja hyväntekeväisyyskohde, ennaltaehkäisevää lastensuojelua edistävä Suomen Icehearts ry., vastaanotti pallot ja edistää niiden avulla omaa toimintaansa.


Iceheartsin toiminnanjohtaja Teemu Vartiamäki oli kiitollinen järjestön saamasta tuesta ja korosti osaltaan unelmoinnin merkitystä lasten kasvulle kohti aikuisuutta.


”Unelmointi on aivan ratkaisevassa asemassa”, Vartiamäki totesi. ”Erityisen vavahduttavaa oli […], että nostetaan yhteiskunnalliseen keskusteluun unelmien merkitys ja harrastamisen tärkeys ja toiminnan riemu. Ne ovat valtavan isoja ja tärkeitä asioita”, Iceheartsin toiminnanjohtaja Teemu Vartiamäki jatkoi.


”Hieno viesti meille aikuisille, että ollaan empaattisia ja opittaisiin olemaan rikkomatta niitä unelmia ja tukemaan kasvua.”


Nähdäänkö Unelmien kenttä seuraavaksi Uruguayssa?


Unelmien kenttä -installaatio on toteutettu kerran aikaisemmin, Roomassa vuonna 2019. Rooman projektista voi lukea tarkemmin täältä.


Helsingin kokemusten siivitteleminä installaatio voidaan tulevina vuosina kenties nähdä eri puolilla maailmaa.


Jalkapallo ja unelmointi ovat yleismaailmallisia ilmiöitä, ja installaation voi toteuttaa pienemmässä tai jopa suuremmassakin mittakaavassa. Roomassa käytettiin 900 palloa, Helsingissä 2021 palloa. Toteutus ei myöskään vaadi suuria logistisia operaatioita.


Suomen Madridin-instituutin johtaja Pauliina Ståhlberg kertoikin, että instituutti suunnittelee installaation viemistä Espanjaan ja Latinalaiseen Amerikkaan.


Suomen Madridin-instituutti on yksi kuudestatoista suomalaisesta tiede- ja kulttuuri-instituutista eri puolilla maailmaa. Sen toiminta-alueeseen kuuluu espanjan- ja portugalinkielinen maailma Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa.


”Madridin-instituutin toimialueella asuu yli 700 miljoonaa ihmistä, joista monella on todella intohimoinen suhde jalkapalloon. Luulen, että tämä otettaisiin todella hyvin vastaan”, Pauliina Ståhlberg totesi.


Myös Ståhlberg korosti unelmoinnin universaaliutta ja tärkeyttä. Vaikka samanikäisten ihmisten unelmat yhdentyneessä maailmassa ovat luultavasti samantapaisia, erojakin on. ”Luulen, että mitä vaikeammissa olosuhteissa lapsi kasvaa, sitä tärkeämpiä unelmat ovat,” Ståhlberg jatkoi.


Yläviistosta kuvattu jalkapallokenttä, jolla on jalkapalloja.
Kuva: Petri Rajamäki.

Yksi potentiaalinen vastaanottajamaa installaatiolle on Uruguay.


Pieni, yli kolmemiljoonainen kansa elää jalkapallosta. Kaksinkertainen maailmanmestari Uruguay on pienestä koostaan huolimatta yksi maailman menestyneimmistä jalkapallomaista.


”Maailman ensimmäiset jalkapallon MM-kisat järjestettiin Uruguayssa 1930, ja noiden kisojen finaalistadion on yhä käytössä. Se on merkittävä kansainvälisen jalkapallon monumentti”, Uruguayn suurlähettiläs Pablo Porra sanoi.


”Uruguayssa tämä installaatio olisi hieno aloite.”


Unelmien kenttä -installaatio toteutettiin Helsingin Bolt Areenalla 24.8.2021. Fabula Productions Oy vastasi installaation live-lähetyksen toteutuksesta ja jakelusta.


Teksti: Antti Halonen

Kirjoittaja on FabulaMedian vastaava tuottaja.
Kooste Unelmien kenttä -installaatiosta. Kuvaus ja editointi: Jukka Leikola, Jani Gerkman. Toimitus ja haastattelut: Antti Halonen.

bottom of page