top of page

Aikuinen, uskalla leikkiä! – ”Leikki on vastakohta pakonomaiselle suorittamiselle”


Leikki ei ole pelkästään lasten juttu vaan jotakin, joka voi kantaa ihmistä läpi elämän. Filosofi Mika Hannula määrittelee leikin asenteeksi, joka heittäytyy ja uskaltaa kokeilla. Tärkeää on mielikuvitus, perspektiivien vaihto ja kyky nauraa itselleen.

Pölyttynyt pönöttäminen on asia, jota filosofi Mika Hannula haluaa välttää. Hannula puhuu leikkivän asenteen puolesta, jonka ei pitäisi jäädä pelkästään lapsuuteen. Leikin filosofia ei erottele osallistujia ikäryhmittäin.


”Olennaista on mielikuvitus, perspektiivien vaihto ja kyky nauraa itselleen. Kyse on asenteesta, joka uskaltaa osallistua ja heittäytyä mukaan, kompuroida ja silti nousta uudelleen ylös”, sanoo Hannula.


Hän opiskeli aikanaan klassista aristoteelista hyve-filosofiaa ja poliittista filosofiaa ja teki aiheesta 1990-luvulla myös väitöskirjan. Nykyisin hän asuu Berliinissä ja työskentelee kirjoittajana, luennoitsijana, kuraattorina ja kriitikkona.


Mika Hannula.

Mika Hannulan mielestä leikissä on ennen kaikkea kyse asenteesta, joka uskaltaa heittäytyä ja kokeilla. Kuva: Mika Hannulan albumi


Hannula on kirjoittanut kuvataiteilija Sophia Ehrnroothin kanssa Dream of Championship -kirjan, johon on koottu Ehrnroothin jalkapalloaiheisia taideteoksia. Teos julkaistaan Leikitään hetki -vaikuttavuuskampanjan yhteydessä. Kampanjan tarkoitus on rohkaista ihmisiä leikkimään ja unelmoimaan.


Vaikuttavuuskampanjan taiteellinen päätapahtuma on Sophia Ehrnroothin Unelmien kenttä -taideinstallaatio elokuussa 2021, jolloin Helsingin Bolt Arenalle asetellaan yli 2000 jalkapalloa. Installaation lisäksi kampanjaan kuuluu videohaastatteluja ja keskustelutilaisuuksia. 

”Leikki on liikettä, liikuttumista, liikuttamista.”

Jo valistuksen filosofit kiinnostuivat leikistä

Hannula pitää leikkiä vastakohtana pakonomaiselle suorittamiselle.

Vuorovaikutus on leikissä ja pelissä hyvin tärkeää. Leikkivä ihminen ei myöskään piiloudu asioiden, statusten tai ismien taakse vaan on aktiivisesti läsnä tässä ja nyt. Hän tekee valintoja, virheitä ja taas uusia valintoja.


”Leikki on liikettä, liikuttumista, liikuttamista”, Hannula kiteyttää.


Ajatus leikistä modernissa mielessä johtaa Hannulan mukaan yli 200 vuoden taakse valistuksen aikaan. Jo filosofi Friedrich Schiller korosti, että vain leikkiessään ihminen on oma itsensä ja lähestyy sitä lupausta, mikä meissä itsessämme on. Myös filosofi Immanuel Kant toi esille, että ihmisen tulisi olla vapaa ajattelemaan itse – vailla kuninkaan, kirkon tai muun auktoriteetin holhousta.


”Lupaus itsessään lensi päin seinää hyvin nopeasti. Se kolahti Ranskan vallankumouksen vastavallankumoukseen ja avoimeen terroriin, väkivaltaan. Mutta olennaista tässä on se lupaus ja avaus, miten voisimme toimia itsekeskeisyyden sijaan yhteisöllisesti ja osallistuen – siis leikkien.”

Taidekuva jalkapalloilijasta.

Oletko antanut unelmillesi mahdollisuuden? Kuva: Sophia Ehrnrooth


”Aivot on lihas. Sitä lihasta voi käyttää, edistää ja kouluttaa moneen ja monella tavalla. Eli siitä vain leikkimään ja jumppaamaan.”

Leikkimisen filosofia on Hannulan mielestä ajankohtainen nykyajassa, jossa sometodellisuus ohjaa ja muokkaa käytöstämme ja arvojamme. Meidän on hänen mukaansa kysyttävä itseltämme kysymys, heiluttaako koira häntäänsä vai häntä koiraa. Osaammeko ja uskallammeko vaihtaa näkökulmaa ja nauraa itsellemme?


Mutta kuinka sitten voi oppia leikkimään? Hannula muistuttaa, että abstrakti filosofia jakelee harvemmin käytännön vinkkejä. Kysytään silti.


”Mieleeni tulee vastikään pois mennyt Sinikka Nopola, joka kirjoitti yhtä lailla vekaroille kuin aikuisillekin ja totesi, että aivot on lihas. Sitä lihasta voi käyttää, edistää ja kouluttaa moneen ja monella tavalla. Eli siitä vain leikkimään ja jumppaamaan, ei se sen kummallisempaa ole.”


Leikitään hetki -kampanja on Playart Productionsin ja Fabula Productionsin vuoden 2021 mittainen hanke. Kampanjan taiteellinen päätapahtuma on Unelmien kenttä -installaatio, joka rakentuu Helsingin Bolt Arenalle elokuussa.

Lue lisää unelmienkentta.fi

Teksti: Noora Hellman, FabulaMedian vastaava tuottaja Kuvat: Sophia Ehrnrooth


(Päivitetty Unelmien kenttä -installaation tietoja 19.4.2021.)

bottom of page